Skip to main content

Top Trump-Poetin (001)

25 juni 2018

In de VS leven (volgens de mensenrechtenorganisatie van de VN waar de VS nu zijn uitgestapt) 40 miljoen mensen onder het bestaansminimum. De VS zijn het rijkste land van de wereld; met 'absoluut' de meeste armen. Maar Israël (dat direct na de VS deze VN-organisatie verliet) verslaat de VS weer met het grootste percentage van de bevolking dat in armoede leeft van de Westerse wereld. Misschien ziet u de samenhang.   
John Bolton, de veiligheidsadviseur van Trump, gaat op bezoek in Moskou. In MSM wordt volop gespeculeerd over een aanstaande ontmoeting Poetin-Trump. Hoewel ze elkaar in de marge van internationale evenementen hebben gesproken is er, in tegenstelling tot tot zijn toppen met bijvoorbeeld Macron, May, Merkel en Kim nooit sprake geweest van de top 'Poetin-Trump', terwijl 'The Donald' in de aanloop naar zijn verkiezingszege wel hardop had gespeculeerd over die top 'waarop zaken zouden worden gedaan' waar hij alle vertrouwen in had.
Wat volgde is bekend: Russiagate. Trump werd aan handen en voeten gebonden in z'n Witte Huis, met 'speciaal Aanklager' Mueller om zijn banden met Moskou te onderzoeken. Zoiets was een Amerikaanse president niet eerder overkomen bij zijn aantreden. Deep State was dan ook erg geschrokken dat het niet Hillary was geworden. Alle aangekondigde plannen voor ontspanning met Rusland (de rest van de Amerikaanse buitenlandse politiek is bijzaak) na de ijzige periode Obama/Clinton werden verijdeld. Geen enkele beoogde medewerker kon Trump installeren.
In Moskou hebben ze het spel met aandacht gevolgd; in tegenstelling tot Europa, waar men in januari 2016 zijn eensluidende, definitieve oordeel had geveld. Dat de NAVO 'obsolete' was zullen ze hem nooit vergeven. Immers is dat het anker van onze verbondenheid in de Vrije Wereld, waarop alles, van Rutte's kabinet tot de EU, is gebaseerd. Het feit dat hij dat ter discussie stelde en zoals Ann Applebaum het formuleerde 'Europa in de armen van Poetin drijft', is een grotere bom onder de status quo dan de muur met Mexico of de Koreaanse hereniging. Want 'Europa in de armen van Rusland' betekent dat alles wat een eeuw Anglo-Amerikaanse politiek behelsde mislukt zou zijn: Europa (technologie) en Rusland (Grondstoffen) zijn het recept voor het einde van de suprematie van GB en haar voormalige kolonie de VS die pakweg twee-en-een-halve eeuw heeft geduurd. De hetze tegen de USSR en vervolgens Rusland was om een economische samensmelting tussen Duitsland en Rusland (de meest natuurlijke partners denkbaar) te verhinderen. Daarom MH17, Oekraine's Maidancoup en de Skripal-affaire. 
Noch Trump noch Poetin heeft enige interesse in een top die mislukt. Alleen Deep State heeft daar belang bij. Op een top moeten zaken worden gedaan die (net als in het geval van Trump-Kim) vooraf zijn voorgekookt. Dat nu Bolton naar Moskou wordt gestuurd, moet betekenen dat er lijnen zijn voor een akkoord over belangrijke zaken als Syrië, Oekraïne en voortzetting van verdragen over Kernwapenbeperking.
Een groot voordeel is dat Rusland (door de sancties) geen handelsgeschillen met de VS heeft en dat kan van de rest van de wereld, van China, Canada tot de EU, niet gezegd worden. Dat er superzaken gedaan kunnen worden is zeker. Maar of Trump inmiddels voldoende marge heeft veroverd om die te realiseren onzeker. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 juni 2018
Top Trump-Putin