Skip to main content

Schilderachtig (011)

02 april 2017

dinsdag 10 april-2012
Over Röell gesproken. Op 6 januari 2004 kwam die adellijke naam ook al bij ons voorbij rollen in een kunstzinnig artikeltje rond good old prins Bernhard en een verdwenen werk van de Italiaanse schilder Antonio Allegro Correggio (1). Dit als een soort voorproefje op een doorwrocht stuk over dat onderwerp van de journalistieke speurneus Ton Biesemaat in De Groene Amsterdammer (2). Het bewuste schilderij verhuisde na het overwinnen van wat diplomatieke obstakels in februari 1947 in het Nederlandse regeringsvliegtuig van Bern naar Amsterdam. Eenmaal daar aangekomen werd het in handen gespeeld van een "monsieur Röell", die een topfunctie vervulde bij een Nederlands museum. Daarna verdween het uit het zicht. Ging het meesterwerk dik betaald het obscure circuit in? Was het een valserik? Wie was die "monsieur Röell"?
De eerste twee vragen zijn niet te beantwoorden. De laatste wel. Het ging zonder twijfel om David Cornelis Röell. Een kanjer in de kunstwereld van zowel voor, tijdens als na de oorlog. Met voor zover bekend een onbevlekt blazoen. Dat wil zeggen tot 2004.
Zo is het in wezen ook met zijn zoon Jaap. Niks om hem te kruisigen, maar wat moeten een duistere taxateur als Theo Daatselaar en zijn kompanen bij Jaap en zijn moeder over de vloer? En dan nog wat. Jaap neemt in mei na zes jaar afscheid als voorzitter van Kunstliefde in Utrecht. Een van de Neerland's oudste verenigingen van beeldende kunstenmakers, die momenteel ruim honderd leden telt.
Sinds 2002 heeft Kunstliefde net als Hyves, Facebook en Amstel ook officieel geregistreerde vrienden. Een daarvan is een Utrechts befkantoor. En laat nou een van die beffen mr. Q. zijn die in 2011 zo prominent bij ons acteerde in de serie "Tussen beffen en piraten" en betrokken was bij de handel in een kleine vloot valse Modigliani's en een paar rotte Appels. Kan Jaap op zich misschien geen kut aan doen, maar deftig is het allemaal niet. Stay tuned.

1. Zie "De prins en de Correggio".
2. "Het Correggio-mysterie. De vlieger van de Prins, een Duitse spion en een verdwenen schilderij".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Schilderachtig