Skip to main content

Afridilemma's (001)

19 januari 2017

maandag 30 januari-2012
Vet. Zaterdag liet Leo Panetta een flinke boer. De huidige grote smurf van de CIA gaf namelijk voor het eerst toe, dat ene dokter Shakil Afridi een flink deuntje heeft meegeblazen bij het kelen van Captain Caveman op 2 mei vorig jaar. Nadat bij de Amerikanski's het vermoeden rees, dat de ouwe baardleider zich ophield in een compound in Abottabad schakelden ze dokje in om uit te vlooien of dat echt zo was.
Afridi zette daarvoor een lokale anti-hepatitis campagne op. In het kader daarvan stuurde hij ook een zuster naar Caveman's compound om te kijken of de koters die daar rondhobbelden inderdaad van baardmans waren. Dat bleek zo te zijn en de rest weten we zo'n beetje. Niet lang na de illegale Amerikaanse operatie die eindigde met een één, twee, drie, in god's naam, werd Afridi gearresteerd op beschuldiging van verraad en het in touw zijn voor een buitenlandse inlichtingendienst. En hij zit nog steeds in een kruipruimte in afwachting van een mogelijk proces.
Shakil maakt deel uit van de Afridi-tribe, die redelijk wat in de geitenmelk heeft te brokkelen in Landi Kotal. Een streek in het Pakistaanse gedeelte van Khyber in het uiterste noordwesten. En hoe dolletjes nou, al sinds beginjaren tachtig van de vorige eeuw beschikte de CIA over nog iemand uit de Afridi-tribe in die regio: Haji Ayub Afridi. De vader van de Afghaanse herohandel, die ook in het Nederlandse avontuurlijke wereldje grote bekendheid genoot en in november 2009 het ondermaanse inruilde voor het bovenmaanse (1).
Daaruit mag je misschien heel voorzichtig concluderen, dat de connectie tussen Shakil en Leo's veldsmurfen niet toevallig was. Ook al omdat Haji Ayub door de CIA was ingehuurd om in Khyber uit te kijken naar Caveman.
Dat de familie Afridi met die activiteiten ten behoeve van de Amerikanski's overal in Pakistan als een dolle heeft gescoord is twijfelachtig. Zo werd afgelopen donderdag Haji Gul Rehman Afridi, een leider van de polletieke baardenclub JUI-F, nog voor zijn klus geschoten door twee onbekenden op een brommer. Dat kan voor vriend Leo aanleiding zijn geweest om voornoemde boer te produceren. Uit angst dat Shakil straks ook per ongeluk de pineut wordt.
Nee, de verhouding tussen de USSA en de Paki's is nog steeds vodden. Of we daar wakker van liggen? Niet. Maar wat wil je? Volgende week de Elfstedentocht.

1. Ga onze zoekmachine te lijf met de term "Afridi" en er trekken een paar illustere figuren aan uw nieuwsgierige kijkers voorbij.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 januari 2017
afridilemma's