Skip to main content

Grieks naaien (003)

09 april 2017

maandag 2 april-2012
Voordat wij op klassieke wijze door Brussel en Den Haag werden gerold om de Griekse problemen te lijf te gaan, hadden wij nauwelijks weet van wat er zich in de schaduwen van de Acropolis allemaal afspeelde. Zeker, er werd al jaren getoeterd, dat de Grieken een te hoge staatsschuld hadden, maar daar kon je niet mee zitten als je in Cherso uit je plaat ging. Rond 2005/2006 begon de binnenlandse onrust toe te nemen. Eerst op kousenvoeten, later aanzienlijk luidruchtiger.
In die tijd trok de aartsconservatief Kostas Karamanlis aan de rafeltjes. Om de staatsknip wat te ontlasten probeerde Kostas een leuke deal in de energiesector op touw te zetten met de Ruskies. Hield de aanleg in van de South Stream gaspijp tussen een van de Russische velden en de keukenapparatuur van Europese huishoudens, waaronder ook dat van Yannis met de pet.
Vond niet iedereen in voornoemde sector gezellig. Toeval of niet (niet) het aantal aanslagen in Athene en omgeving nam schielijk toe en een smurf zag zich in december 2008 ineens genoodzaakt om een 15-jarige jongen het hoekje om te knallen. Gevolg: een vloedgolf aan rellen, die door de mainstream zoals gebruikelijk in linkse schoenen werd geschoven, maar wel een duidelijke gladiolenlucht verspreidde. Karamanlis schreef uiteindelijk verkiezingen uit voor oktober 2009, kreeg bijna een bom om zijn oren en verloor desondanks zijn warme stoel aan de socialisten.
Afgelopen week is het OM een onderzoek begonnen naar een internationale samenzwering die erop gericht was om Karamanlis te kelen. Aanleiding tot die geheime operatie die de naam Pythia kreeg zouden voornoemde onderhandelingen met de Ruskies zijn geweest. Tot die operatie behoorde onderandere het afluisteren van rechtstreekse telefoongesprekken tussen Kostas en Vlad Poetin. De Ruskies kregen dat in de kieren, snuffelden wat in allerlei vuilnisbakken en waarschuwden de Griekse secretsmurfendienst.
Nou hoef je zeker niet alles te geloven van wat er uit de Russische koker van de achterkleinkinderen van Dzerzjinsky komt, maar kennelijk beschikt het OM in Athene over voldoende bewijzen om een gerechterlijk onderzoek op touw te zetten. Voorlopig tegen NN, maar wie weet komen er een stel ouwe kolonels boven water. Of een lekker wijf en een consulair medewerker van BUZA. Spannend. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Grieks naaien