Skip to main content

dinsdag 6 maart-2012
Toegegeven, de Griekse overheid heeft er een zootje van gemaakt. En Yannis met de pet krijgt net als bij ons de rekening gepresenteerd. De IMF, de ECB en de EU-landen met de moffen voorop willen de gaten wel vullen, maar willen er wel wat voor terug. Zo zouden ze graag zien dat Athene de staatsbedrijven op het gebied van olie en gas in de ramsh gooit. Snapt zelfs iemand die denkt dat Jan Kast de Jager de naam van een knuffelbeer is. In de Ionische Zee is namelijk in het recente verleden een hoeveelheid winbare olie aangetroffen van naar schatting 22 miljard barrels en nog een druppie van 4 miljard barrels in de Aegeïsche Zee. And more to come. Plus dat de waarde van het gas in de Griekse bodem naar verwachting zal oplopen tot 9 biljoen dollar. Ruim voldoende dus om op redelijke termijn zelf de broek op te kunnen houden.
En dan is er nog een belangrijke factor op energiegebied. Boor een kilometertje de grond in en je kan her en der in Griekenland massa's heet water naar boven pompen. En heet water is energie. Maar we vervallen in herhalingen (1).
Weten ze dit in Brussel (en Washington)? Wat dacht je wat! Dus is het zaak om als de donder de financiële duimschroeven aan te draaien om de Griekse energiecake binnen te slepen. En vervolgens die Griekse sukkels achter te laten met de kruimels.

1. Zie het artikeltje "Warmpjes" dd. 3 augustus 2011

  • Datum: .

dinsdag 27 maart-2012
Op 6 maart jl. boerden wij al dat de toekomst van Griekenland er zonniger uitziet dan ons door de dag- en weekvodden en de glazen tiet wordt gesuggereerd. Dat wil zeggen als de Grieken bereid zijn tot een tweede slag bij Thermopylae. Met niet de Perzen als tegenstander maar het enorme leger van internationale uitvreters dat in Athene is neergestreken.
Want Griekenland beschikt over geweldige energievoorraden. Onder andere in de vorm van olie en gas. De firma die bij boringen op het Griekse plat de dienst uitmaakt is het Amerikaanse Noble Energy. What's in a name? Want zo nobel zitten die jaknikkers nou ook weer niet in elkaar. Ze zouden namelijk graag 80 procent willen opstrijken van wat ze naar boven krikken. Blijft dus twintig procent voor de Grieken over. Kijk, zo gaat dat binnen de liberale verhoudingen in de wereld. En wie zijn de grote lobbyisten voor Noble? Pappa en mamma Clinton. Nou dan weet je het wel. Dus als die armoedzaaiers rond de Acropolis goochem zijn, grijpen ze naar het zwaard en lokken ze het hele zootje graaiers naar Thermopylae. Want geschiedenis is er om zich te herhalen.

  • Datum: .

maandag 2 april-2012
Voordat wij op klassieke wijze door Brussel en Den Haag werden gerold om de Griekse problemen te lijf te gaan, hadden wij nauwelijks weet van wat er zich in de schaduwen van de Acropolis allemaal afspeelde. Zeker, er werd al jaren getoeterd, dat de Grieken een te hoge staatsschuld hadden, maar daar kon je niet mee zitten als je in Cherso uit je plaat ging. Rond 2005/2006 begon de binnenlandse onrust toe te nemen. Eerst op kousenvoeten, later aanzienlijk luidruchtiger.
In die tijd trok de aartsconservatief Kostas Karamanlis aan de rafeltjes. Om de staatsknip wat te ontlasten probeerde Kostas een leuke deal in de energiesector op touw te zetten met de Ruskies. Hield de aanleg in van de South Stream gaspijp tussen een van de Russische velden en de keukenapparatuur van Europese huishoudens, waaronder ook dat van Yannis met de pet.
Vond niet iedereen in voornoemde sector gezellig. Toeval of niet (niet) het aantal aanslagen in Athene en omgeving nam schielijk toe en een smurf zag zich in december 2008 ineens genoodzaakt om een 15-jarige jongen het hoekje om te knallen. Gevolg: een vloedgolf aan rellen, die door de mainstream zoals gebruikelijk in linkse schoenen werd geschoven, maar wel een duidelijke gladiolenlucht verspreidde. Karamanlis schreef uiteindelijk verkiezingen uit voor oktober 2009, kreeg bijna een bom om zijn oren en verloor desondanks zijn warme stoel aan de socialisten.
Afgelopen week is het OM een onderzoek begonnen naar een internationale samenzwering die erop gericht was om Karamanlis te kelen. Aanleiding tot die geheime operatie die de naam Pythia kreeg zouden voornoemde onderhandelingen met de Ruskies zijn geweest. Tot die operatie behoorde onderandere het afluisteren van rechtstreekse telefoongesprekken tussen Kostas en Vlad Poetin. De Ruskies kregen dat in de kieren, snuffelden wat in allerlei vuilnisbakken en waarschuwden de Griekse secretsmurfendienst.
Nou hoef je zeker niet alles te geloven van wat er uit de Russische koker van de achterkleinkinderen van Dzerzjinsky komt, maar kennelijk beschikt het OM in Athene over voldoende bewijzen om een gerechterlijk onderzoek op touw te zetten. Voorlopig tegen NN, maar wie weet komen er een stel ouwe kolonels boven water. Of een lekker wijf en een consulair medewerker van BUZA. Spannend. Stay tuned.

  • Datum: .

zaterdag 19 mei-2012
Als de hele boel om je heen in elkaar sodemietert heb je als Grieks OM dan nog zin om uit te vlooien wat die operatie Pythia precies inhield? Je zou zeggen van niet. Maar wij zijn noch Grieks noch officiële jurkendragers. Dus zeker weten? Nee.
Pythia was een door "buitenlandse krachten" voortgedreven operatie in de periode voorafgaand aan de vrije val van Griekenland. Daarbij werden in de wonderschone Gladiolentraditie heftige rellen georganiseerd, waarvan de verantwoordelijkheid in de naikies van uiterst linkse klootzakken werd gemanouvreerd.
Een ander onderdeel van de operatie was het heftig afluisteren van de telefoongesprekken tussen de toenmalige, oerconservatieve premier Karamanlis en de Russische premier Putin. Zoals eerder geboerd gingen die gesprekken ondermeer over de aanleg van de South Stream gaspijp. Die zou via Bulgarije zijn eindpunt vinden in de Noordgriekse havenstad Alexandroupolis en de Griekse staatskas behoorlijk spekken. Vonden de westerse touwtjestrekkers helemaal niks en na het afdrijven van premier Karamanlis haalde zijn opvolger Papandreou, notabene als lid van de linkse kerk, dan ook een vette streep door de deal.
Toen hij de Griekse staatspraam als een Francesco Schettino avant la lettre vakkundig richting de klippen dirigeerde kreeg ook hij collega Putin aan de lijn. Die bood hem als een eerste vorm van soelaas een lening van 25 miljard dollar aan tegen een rente van 1 procent. Papandreou wees het uiterst voordelige aanbod af, maar ging niet veel later wel accoord met een lening van 148 miljard van het IMF tegen een woekerrente van 5,2 procent.
Zo lagen en liggen de kaarten in de slagschaduw van de Acropolis. Al moeten de Grieken gras vreten ze moeten binnen de westerse invloedsfeer blijven en liefst binnen de eurozone. Waarom? Nog even en ze zijn door hun reusachtige schulden niet meer in de positie om met hun enorme olie- en gasvoorraden een gunstige wind op te zoeken en de opbrengsten te gebruiken om weer volledig boven Yannis te raken. Uitverkoop tegen wil en dank.
En het onderzoek naar de operatie Pythia? Gaat het ronde archief in. Zeker weten? Ja. Stay tuned.

  • Datum: .