Skip to main content

Stropdassenleed (014)

03 november 2015

Denk je dat je alles gehad hebt. Wat denk je van deze? Een paar jaar geleden werd de Britse oorlogsmisdadiger Tony Blair namens de VN, de USSA, Rusland (!!) en de EU tot vredesapostel in het Midden-Oosten benoemd. Normaliter had ie met dezelfde noodgang als een heel rijtje ouwe commies uit Servië en wangezagsdragers uit donker Afrika de Scheveningse kerker ingeramd moeten worden. Maar goddank hoorde hij bij de goeien in deze wereld en kon hij verder gaan met waar ie gebleven was. Met het zakkenvullen via spreekbeurten van een half meloen dollar per stuk en met het baren van dure advies-A4tjes voor machthebbers ten zuiden van de Kaukasus en in de zandbak van Mo, die weliswaar koppen laten rollen als Goudse kaasjes van een polderdijk maar net als Tony never nooit zullen weten hoe Scheveningen eruitziet (1).
Inmiddels is Tony die apostelfunctie kwijt. Hij bakte er net zoveel van als de Paus in Mekka. Maar niet getreurd, hij heeft een nieuwe cashkoe op de hoorns getikt. De Oekraïense fantasiepresident Porochoco heeft hem namelijk gevraagd toe te treden tot het knutselclubje van stropdassenvreter Mikkel Saakashvili (2). De gevluchte ex-president van Georgië en huidige gouverneur van het smokkelhol Odessa, dat hij met toeristische initiatiefjes en twijfelachtige doorvoerhandel wil opstoten in de vaart der volkeren. En uiteraard hapte Tony toe. Hij wordt in het clubje van Mikkel onderandere het gabbertje van Carl Bildt, de ontdekker van de Russische yellow submarine uit de Nessie-klasse in Zweedse wateren (3), en een paar ex-hotemetoten uit arme landjes dicht tegen de Russische demarcatielijn. Want Tony verstijft achter zijn gulp van potjes destabiliseren en oorlog voeren. Niet aan het front, maar aan zijn burootje. Als een onvervalste Schreibtischmörder oftewel held op sokken. Wat dat betreft kon Mikkel zijn broer wezen. Alleen die verstijft niet achter zijn gulp. Die vreet stropdassen. Stay tuned.

(1) In Afrika beginnen ze te beseffen wat de werkelijke, eenzijdige rol van het Internationale Gerechtshof is. Onlangs nog ging de arrestatie van de Soedanese minister van Defensie in Zuid-Afrika de mist in en de berechting van de Keniaanse president en zijn politieke rivaal trof een tijdje geleden hetzelfde lot.
(2) Zie aflevering 13 dd. 15 mei 2015.
(3) Zie eerdere afleveringen van deze serie. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 november 2015
stropdassenleed