Skip to main content

Schaakspel in Syrië (001)

12 april 2018

Terwijl we wachten op 'Same player shoots again' en ons afvragen hoeveel spelen Washington nog overhoudt na de aangekondigde 'pin-ball attack', komt het bericht dat het Syrische leger in Oost-Ghouta een grote groep Engelse militairen heeft buitgemaakt. Of het zou gaan om Engelse strijders voor Al-Nusra Front of Engelse commando's 'embedded' bij de rebellen die zo lang de luis in de pels van Damascus waren met dagelijkse beschietingen of een combinatie van de twee is nog onduidelijk. Ik opteer voor de laatste. De mogelijkheid was te mooi voor MI6 om het jihadi-verzet tegen Assad in Oost-Ghouta aan te sturen en het leek ook echt te lukken voor de Russen op het toneel verschenen.
Iran heeft na de aanval op Homs Moskou laten weten dat als Israël zich bij de Navo-actie tegen Syrië voegt ze zich in de strijd mengt en Moskou heeft dat aan Tel Aviv doorgegeven. Hezbollah heeft als je MSM mag geloven 100.000 raketten. In een later stadium, zal Netanyahu denken. De Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen gaan grotendeels via Turkije - in grote kolonnes en via de lucht. Waar eerder Erdogan dreigende taal liet horen over Manbij en een confrontatie met de daar gelegerde Amerikaanse troepen die de Koerden (die iedereen plotseling is vergeten) beschermen tegen Ankara, komt 'kritisch Navo-lid' Turkije nu met totale steun aan het straffen van Damascus. Als er een slang met twee koppen in de wereld is heet hij Erdogan. 
Het is duidelijk dat het Russische afweersysteem Syrië bij deze gecombineerde Navo-aanval niet zal kunnen beschermen. Als ze 10% van de raketten neerhalen is dat knap zeggen analisten.
Trump had 48 uur gezegd in zijn briesende oorlogstweet (in reactie op de Russische ambassadeur in Libanon die had gezegd dat Rusland zou reageren bij een aanval op Syrië) en die zijn verstreken, maar hij houdt zoals bekend van 'verrassingen'. Minister van Defensie Mattis heeft Trump getemperd met de aankondiging naar bewijs te zoeken. Het is opvallend hoe Mattis opnieuw deëscalerend optreedt. En natuurlijk is in zowel de VS als Engeland een storm van protest opgestoken. Pat J. Buchanan. Berg je dan maar. Trump heeft nu opeens gezegd dat het mooi zou zijn als de wapenwedloop gestopt zou worden. Dat Rusland de VS economisch nodig heeft. Oftewel dat er zaken zijn te doen. Woorden die doen denken aan wat hij voor zijn verkiezing riep. Schizofreen. 'Wil de echte Trump opstaan?' Er is geen echte Trump: de Donald schaakt op verschillende borden, met verschillende tegenstanders. En niet de minste: CIA, FBI, het Capitool, speciaal aanklager Mueller en zo kunnen we nog even doorgaan. Zijn tactiek om verschrikkelijk te brullen en vervolgens in te binden herken ik van mijn vroegere werkgevers. De aanval afblazen lijkt onmogelijk. Alle voorbereidingen zijn getroffen. Trump moet alleen nog 'Nu' roepen.
Het is opvallend hoeveel spelers op het bord voortgedreven worden door binnenlandse problemen en in feite bezig zijn met overleven. Dat geldt voor Trump, Netanyahu en Erdogan, maar ook voor Macron en May. Het maakt de zaak onoverzichtelijk en met deze massa-vernietigingswapens in hun handen onheilspellend. 'Het zal zo'n vaart niet lopen', zei de opoe van m'n vader altijd. Zij werd 96. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 april 2018
Schaakspel in Syrië