Gladio a la Turka (029)
zaterdag 6 februari-2010
Lachen, gieren, brullen in Turkije. Hebben ze daar net het woord Esamya leren kennen, blijkt er nu weer een "geheime grondwet" te bestaan. Wordt het "Nationale Veiligheidsbeleid Document" (MGSB) genoemd, maar staat bij insiders ook bekend als "Het rode boek". Evenals Esamya, geeft het MGSB de militairen een vrijwel onbeperkte volmacht. Recentelijk wordt het dan ook beschouwd als de ruggegraat van de militaire staatsgrepen die Turkije voor zijn kiezen heeft gehad. Het MGSB kreeg zijn laatste update in 1997 (toen ook Esamya ontstond) en kan niet los worden gezien van de "postmoderne coup" dat jaar in Turkije. Want hoewel er in 1997 geen tanks door de straten van Ankara en Istanbul reden, maakten de strijdkrachten dat jaar wel degelijk een einde aan de religieus georiënteerde regering van Necmettin Erbakan. Met de update in 1997 werd het ultranationalisme geschrapt van de GSMB lijst met potentiële veiligheidsrisico's voor Turkije. Bleven over, religieus fundamentalisme, separatisme (lees PKK), radicaal links en -opmerkelijk genoeg -christelijke missionarissen", als gevaren voor de veiligheid van de Turkse republiek. Een saillant detail, dat over die christelijke missionarissen. Moet je gelijk denken aan die in 2006 in Trabzon vermoorde Italiaanse priester. Of aan de drie bijbeluitgevers die hetzelfde lot een jaar later in Malatya troffen. Bovendien lijkt ook de moord op de uit (het christelijke) Armenië afkomstige Hrant Dink in dit patroon te passen. Helemaal omdat in verband met "Operatie Cage" eerder al documenten opdoken waarin de plannen tot deze moorden in een adem werden genoemd.
Vanzelfsprekend is het MGSB "for your eyes only". Maar het lag niet alleen thuis bij militairen, waarvan een aantal nu in het gevang zit vanwege betrokkenheid bij Ergenekon, zoals Kapitein buiten dienst Muzaffer Tekin en Generaal buiten dienst Veli Kucuk. Het werd ook aangetroffen in een kluis van Kasim Zengin. Hij werd gearresteerd in verband met de "Sauna crime gang", een gezelschap dat bestuurders chanteerde aan de hand van beeld en geluidmateriaal waarop de personen in kwestie zich in een "ongepaste situatie" bevonden. Nadat de Sauna crime gang was opgerold, bleek deze bende eveneens bindingen te hebben met Ergenekon.
Logische zaak dus dat de regerende AK-partij ook het MGSB aan wil pakken. Maar evenals met Esamya, valt nog maar af te wachten of zulks gaat slagen. Er zijn hogere machten in Turkije. Die waren er altijd al, maar komen door het beleid van de AK-partij in een erg gevoelig daglicht te staan. En dat bevalt die hogere machten niets. Daarom valt te hopen dat het onlangs in Turkije geplande staatsgrepenmuseum (geen grapje) niet al voor zijn opening aan uitbreiding toe is.