Skip to main content

Dichtbij onze bedshow (004)

09 april 2017

maandag 22 december-2014
Was het sabotage? Was het terreur? Toen atoomreactor numero 4 bij Doel afgelopen zomer ineens 65.000 liter olie lekte, waardoor niet alleen de omgeving zware averij opliep, maar de turbines van de reactor ook. Die moesten op de operatietafel in Duitsland. Een grapje van 30 meloen. Maar daar bleef het niet bij. De toch al niet zo piep zijnde stroomopwekker moest namelijk noodgedwongen uit de roulatie worden gehaald en dat kostte de firma Electrabel van Bilderetienne Davignon 27 meloen per maand. Zalig Kerstfeest. Geen wonder dus dat het Belgische neefje van onze Nationale Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid een geheim onderzoek op gang duwde naar de oorzaak van deze rampspoed en vooral wie die had veroorzaakt. Nou weten we uit recente Oekraiense ervaringen dat een dergelijk geheim onderzoek heul veul tijd in beslag neemt en dat het soms jaren duurt voor je er iets van terughoort. Tenzij een of andere hoofdofficier van Justitie ineens op een punaise gaat zitten en als gevolg daarvan onzinnig gaat zitten kukelen.
Hoe dit zij, de Belgische speurneuzen hebben er sinds zaterdag een probleempje bij. Net als eerder dit jaar in Frankrijk zeilde er die dag namelijk een onbekende drone boven de walmende nucleaire reuzenurnen bij Doel (1). Nou hebben onze zuiderburen de betekenis van de term “strategie van de spanning” in de jaren tachtig de hard way leren kennen. Gezien de herstart van de Koude Oorlog kan dit gerommel in Doel en omgeving best tot die beproefde taktiek behoren. Maar ook al zou dat niet zo zijn, griezelig blijft het wel. Ook voor ons. Vooral omdat er nu al een tijdje zuidwesten wind staat. Voor je het weet ziet de burgemeester van Bergen op Zoom zich genoodzaakt om zijn collega in Fuckyoushima te bellen om te vragen of het nuttig is om zijn burgers het advies te geven ramen en deuren te sluiten en onder de keukentafel te gaan zitten. Met een kerststalletje en wat vroege oliebollen. Brrrrr. Niet aan denken. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 dd. 5 november 2014. In totaal zijn er sinds oktober zo'n 20 onbekende drones boven de Franse atoomreactoren waargenomen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Dichtbij ons bedshow