Skip to main content

dinsdag 4 november-2014
Fuckyoushima? Ver van ons bedshow. Maar Sellafield, da's andere nuke. Er zijn net foto's in omloop gekomen over de bewaarde splijtstofstaafjes aan de westkust van Engeland. Die staan daar in vijvers met koelwater omgeven door beton. En dat beton vertoont scheuren die een huizenbezitter in Oost-Groningen bekend moeten voorkomen. Mochten die vijvers gaan lekken dan is dat al niet erg gezellig voor de omgeving, maar als die staafjes droog komen te staan kunnen wij ook meegenieten. Vooral als Gerrit een stevig briesje uit het westen aankondigt. Ook de rest van de nucleaire joint in Sellafield ziet er niet uit. Er zouden maatregelen onderweg zijn, maar hoe gaat zoiets? Commissie zus, commissie zo. Zo erg is het allemaal niet. Een troffeltje, wat cement en het kan weer jaren mee. Zullen we samen bidden? Oh, de foto's? Vind u hier.

  • Datum: .

woensdag 5 november-2014
Stel je voor. Je zit op een stukkie strand bij Petten. Je verveelt je een ongeluk en je besluit om je vlieger eens op te laten. Flinke vlieger. Lang touw. En wat gebeurt er? Hij komt boven de atoomreactor te hangen. Wat gebeurt er dan? Waarschijnlijk niks. Maar nou ben je een redelijk rijke stinkerd en je hebt een droontje gekocht. Dat is eens wat anders dan een lullig vliegertje. En om de een of andere reden laat je je droontje boven diezelfde atoomreactor rondtuffen. Wat gebeurt er dan? Weer niks? Of komen er ineens een paar grote broers uit Leeuwarden een kijkje nemen? En verschijnt er een zebrakarretje op het strand met een paar smurfen? Geen flauw idee.
Feit is wel, dat er een paar dagen geleden ongeïdentificeerde drones zijn waargenomen boven Franse kerncentrales. Toute France in paniek? Viel mee. Maar wel meteen berichten over de bezorgdheid van de regering en over de armoedige staat waarin met name het nucleaire verzorgingstehuis in La Hague verkeert. Met name het dak van de outfit waar de gebruikte splijtstofstaven rustig worden gehouden zou zorgen baren (1). Een fatsoenlijk gemikt bommetje en je bent genoodzaakt het aantal milliSievertjes waaraan we kunnen worden blootgesteld zonder beroerd te worden te verhogen van 1 naar 20 (2).
Ondertussen wordt in Frankrijk driftig gespeurd naar de drones en hun eigenaar. Zou dit er eentje wezen? LOL. Stay tuned.

(1) Vgl. onze snoes van een berichtgeving van gisteren over gelijksoortige problemen in het Britse Sellafield.
(2) Zie aflevering 2 van “Wie kickt krijgt een kickass” dd. 2 november 2014.

  • Datum: .

woensdag 26 november-2014
Koekeloeren? Je mag toch aannemen dat die overheidsfunctie ook in Frankrijk is doorgedrongen. En dat ze daar elke burger die ook maar de neiging vertoont om buiten de pissoir te urineren zwaar in de entrebaillements houdt. Hoe komt het dan dat onverlaten in de laatste twee maanden inmiddels al 39 keer een drone hebben laten rondtoeren boven nucleaire installaties? Zonder dat er ook maar één teruggekeerde IS-strijder, een verdwaalde Ajax-fan of een gefailleerde groenteboer naar binnen is getrokken voor een kuurtje met een natte handdoek. Je zou bijna denken dat het om een geheimesmurfenoperatie gaat binnen het kader van de weer opgedolven strategie van de spanning. Gaan we voorlopig nog maar niet van uit. Het is al nerveuzerig genoeg. Want je moet je niet voorstellen als in de far west van Frankrijk een paar malloten een soort Fuckyoushima veroorzaken en je in een streek met een middellijn van 300 kilometer een paar eeuwen lang geen tentje of caravan meer kan neerzetten.
Die zorg wordt gedeeld door een mevrouw Becker van Greenpeace. Lees hier een interview met haar en vraag daarna aan juffrouw Jannie om een koppie koffie met een sprits. Om een beetje bij te komen. Stay tuned.

  • Datum: .

De gelegenheid maakt de dief. En dat geldt ook voor de kleine boef op het Elysée. Met de operatie Charlie als goeie smoes pakt de ineens een stuk populairdere president Hollande meteen ook de leuning voor stringentere maatregelen bij de beveiliging van het nucleaire electrapark. Opgeschrikt door onaangekondigde visites van NN-drones heeft ie nu besloten de walmende peperbussen te voorzien van een door militairen bewaakte veiligheidszone. Daar komt geen terrorist meer doorheen. Ook niet als het demonstranten van Greepeace zijn of andere warhoofden. De goeien moeten maar onder de kwaaien lijden. Je levert wel een stukje democratie in, maar dat doen "de mensen" graag in ruil voor een stukje veiligheid. Dan gaan die mafketels van Greenpeace maar ergens anders demonstreren. Jammer dan. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 22 december-2014
Was het sabotage? Was het terreur? Toen atoomreactor numero 4 bij Doel afgelopen zomer ineens 65.000 liter olie lekte, waardoor niet alleen de omgeving zware averij opliep, maar de turbines van de reactor ook. Die moesten op de operatietafel in Duitsland. Een grapje van 30 meloen. Maar daar bleef het niet bij. De toch al niet zo piep zijnde stroomopwekker moest namelijk noodgedwongen uit de roulatie worden gehaald en dat kostte de firma Electrabel van Bilderetienne Davignon 27 meloen per maand. Zalig Kerstfeest. Geen wonder dus dat het Belgische neefje van onze Nationale Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid een geheim onderzoek op gang duwde naar de oorzaak van deze rampspoed en vooral wie die had veroorzaakt. Nou weten we uit recente Oekraiense ervaringen dat een dergelijk geheim onderzoek heul veul tijd in beslag neemt en dat het soms jaren duurt voor je er iets van terughoort. Tenzij een of andere hoofdofficier van Justitie ineens op een punaise gaat zitten en als gevolg daarvan onzinnig gaat zitten kukelen.
Hoe dit zij, de Belgische speurneuzen hebben er sinds zaterdag een probleempje bij. Net als eerder dit jaar in Frankrijk zeilde er die dag namelijk een onbekende drone boven de walmende nucleaire reuzenurnen bij Doel (1). Nou hebben onze zuiderburen de betekenis van de term “strategie van de spanning” in de jaren tachtig de hard way leren kennen. Gezien de herstart van de Koude Oorlog kan dit gerommel in Doel en omgeving best tot die beproefde taktiek behoren. Maar ook al zou dat niet zo zijn, griezelig blijft het wel. Ook voor ons. Vooral omdat er nu al een tijdje zuidwesten wind staat. Voor je het weet ziet de burgemeester van Bergen op Zoom zich genoodzaakt om zijn collega in Fuckyoushima te bellen om te vragen of het nuttig is om zijn burgers het advies te geven ramen en deuren te sluiten en onder de keukentafel te gaan zitten. Met een kerststalletje en wat vroege oliebollen. Brrrrr. Niet aan denken. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 dd. 5 november 2014. In totaal zijn er sinds oktober zo'n 20 onbekende drones boven de Franse atoomreactoren waargenomen.

  • Datum: .

Nou, dit keer niet zo dichtbij. In 2014 en begin 2015 wisten wij u te verblijden met berichten over onbekende drones die vluchtjes uitvoerden boven Franse en Belgische nucleaire installaties. Daarna niks meer over gehoord. Dus kan het een reële dreiging zijn geweest van fanatieke baarden of agressieve Russen. Of het toedienen van wat extra spanning op onze zuiderburen binnen het kader van de bekende strategie. Je weet het niet. Maar we hebben nieuws. Alert personeel van een atoombouwsel in South Carolina, USSA hebben de afgelopen weken acht keer ongeïdentificeerde drones waargenomen in het luchtruim boven hun Savannah River Site. Er werden nog helicopters op losgelaten maar noppes. Net als aan deze kant van de plas. Moeten we ons daar druk om maken? Jawel. Je moet je niet voorstellen dat een of andere onfatsoenlijke club zo'n nucleair lor nog verder in ongerede brengt als ie al is. In Doel of zo. Of in Petten. Om eens wat te noemen. Of we ook kwetsbaar zijn. Stay tuned.

  • Datum: .