Blikscaters! (005)
donderdag 19 januari-2006
De drijvende kracht achter de door ons in de vorige aflevering opgevoerde Extra Muros Antiques, de pretentieuze uitdragerij in de Antwerpse Leopoldstraat, is Maria (ook wel Maryse, staat wat artistieker) Verbeeck. Niet zo woest lang geleden vertelde Maryse aan een paar bezoekers van haar shop, dat ene familie Bracht al zon dertig jaar verschillende opstallen op het domein van de familie De Caters in sGravenwezel zou hebben gepacht. Want je kan op een lappie grond wel een kasteel en nog een stel optrekjes bezitten, de schoorsteen moet wel blijven branden.
Nou moet het al raar gaan als Maryse niet de adellijke familie Bracht bedoelde, waarbinnen baron Theo de primo interpares is. Geen ordinaire boerenleut deze Theo. Hij is ondermeer het baasje van SIPEF Holding uit het Vlaamse Schoten, die ondermeer actief is in de mondiale agro-industrie en in stenenschuiven in de Verenigde Staten (San Antonio). Een van de directeuren van deze beursgenoteerde club is ene Eric de Mole.
Geconfronteerd met een foto vol poserende deftige pakken pikte Regina Louf twee figuren eruit die zij herkende uit haar bewogen verleden: baron Theo Bracht en Eric de Mole. Maar exact plaatsen kon ze de heren niet meer.
In een veel eerder stadium, tijdens een van haar verhoren door de aan haar zaak werkende koddebeiers, meldde zij dat een zekere Van Mol aanwezig was bij de fatale gebeurtenissen rond Katrien de Cuyper op het domein van de Catershof. Er is nooit achterhaald wie die Van Mol geweest kan zijn. Maar nou hoef je geen grootheid in de Franse taal te zijn om enige gelijkenis op te merken tussen de namen Van Mol en Demole. Speculatie? Zeker. Maar dat krijg je als je je in beurskringen begeeft.
Overigens, een van de operaties die door SIPEF wordt gerund vindt al jaren en jaren plaats in Guinée. En op die link met de Dutroux-files komen we in onze volgende bijdrage nog terug. Stay tuned.