Skip to main content

Mark Thatcher en de coup in Equatoriaal Guinea (003)

25 maart 2017

donderdag 26 augustus-2004
Raymond Archer werkte vanaf begin 2003 voor het Amerikaanse bedrijf Steele Foundation ("is keeping busy in Iraq and Across the Globe"). Dit bedrijf was ingehuurd door het Amerikaanse State Department om president Aristide van Haïti te “beschermen” (of: bewaken). Zoals Colin Powell het uitdrukte: “We did not force him (Aristide) onto the airplane”. Aristide heeft altijd beweerd niet vrijwillig te zijn vertrokken. Hij had te horen gekregen dat als er een bestorming van het paleis zou plaatsvinden, zijn ‘protectieteam’ hem niet langer meer zou beschermen. Volgens een voormalig collega van Archer bestond het ingehuurde protectie team uit voormalige US SpecialForces, en oud militairen uit Engeland en Zuid Afrika. Maar, Archer is een gewone huurling, niet één van de ‘baasbreine uit de stywebolipklas’ zoals men het in ZuidAfrika uitdrukt. Die baasbreine, zoals Simon Mann (een van de oprichters van ‘Executive Outcomes’ en samen met Tim Spicer daarna Sandline International).
Anderen uit de stywebolipklas die tot de maatjes behoren zijn Ely Calil, onderandere financieel adviseur van ene Lord Archer (die komen we nog tegen), betrokken bij de illegale betalingen van de Franse oliegigant Elf Aquitaine en niet te vergeten nauwe relaties onderhoudend met een Amerikaans bedrijf dat altijd opduikt bij zaken die het daglicht schuwen: Halliburton.
De naam van Jeffrey Archer, oftewel: Lord Archer of Weston-super-Mare duikt ook op in dit verband, ook hij is nooit vies gebleken van vuile zaakjes. Volgens berichten in een Engelse krant van begin augustus heeft hij een bedrag van meer dan 100.000 pond overgemaakt naar de bankrekening van ene Simon Mann. Maar, in de beste tradities van zijn vak heeft Jeffrey uiteraard ontkend een dergelijk bedrag betaald te hebben.
Een andere naam die in dit verband boven drijft behoort niet tot de stywebolipklas, ene Roddy McLean. Wijlen McLean (hij werd onder vreemde omstandigheden dood gevonden begin dit jaar) was niet alleen drugsmokkelaar, maar ook informant voor de Schotse politie, MI5 en de douane. Hij smokkelde drugs, auto’s diamanten, wapens, kortom alles waar maar iets aan te verdienen viel en had zijn oog laten vallen op Zuid en Zuid Oost Afrika, daar viel geld te verdienen. Hij had onroerend goed in Johannesburg en zou van plan geweest zijn daarheen te vertrekken. Maar, een dag nadat hij een boot gekocht had voor 30.000 pond, werd hij dood gevonden. De doodsoorzaak is niet onderzocht, ook zijn ‘ontsnapping’ uit een open gevangenis, terwijl hij nog 15 jaar te zitten had werd niet onderzocht. Terug naar Mark Thatcher, die zou op het punt gestaan hebben om Zuid Afrika voorgoed te verlaten, zijn vlucht naar de VS was al geboekt en zijn kinderen waren al ingeschreven op Amerikaanse scholen, ook zijn huis stond te koop.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Mark Thatcher en de coup