Skip to main content

Oorlog (003)

01 april 2017

donderdag 17 mei-2007
Zeg, die meneer Santos waar we het over hadden, die Colombiaanse minister van Defensie, da’s geen zuivere coca. Nee, nee. Van de week stond er een voormalige paramilitaire koppensneller voor de kadi in Bogota en die liet even uno pequeño pedo ruiken. Goh! Volgens hem had Santos midden jaren negentig een bezoekje gebracht aan de para’s. Om eens te kijken of die er wat voor voelden om de toenmalige president Samper uit zijn voegen te tillen. Dat houdt allereerst in dat de huidige minister van Defensie en vice-president klaarblijkelijk af en toe jolige high fives uitvoerde met de para’s. En allertweedst, dat zijn democratische humuslaagje hooguit drie millimeter dik is. Niet dat we dat nog niet wisten, maar toch. Geinig dat diezelfde meneer vorige week de jongens en meisjes in Brussel opriep om meer steun te verlenen aan de regering-Uribe. In haar nobele strijd tegen die deovergeten linkse guerilla’s, die met hun cokehandel de hele snorkelmarkt verpesten.
Trouwens, nu we het toch over meneer Uribe hebben, daar zit ook een luchtje aan. In 1991 hing de DEA na een stel cross-checks met de andere Amerikaanse snuffeldiensten een rapport over Colombia in elkaar. En wie denk je dat daarin opduikt? Jawel, amigo Uribe. In die tijd senator in Antioquia. De homebase van de toen nog op aarde rondwarende drugslord Pablo Escobar, die samen met kartelcollega’s, grootgrondbezitters en andere hulpbehoevenden in de jaren tachtig de stoot gaf tot de vorming van de paramilitaire clubjes voornoemd. Om die linkse inflatoire rakkers de nek om te draaien. Volgens de DEA was senator Uribe een persoonlijke vriend van Pablo en een fervent voorstander van samenwerking met diens Medellin-kartel op het hoogste regeringsniveau.
Uiteraard ontkenden Uribe en zijn kliek al deze beweringen en werd het DEA-rapport overgedragen aan de voddenboer. Maar de twijfel is gebleven. En die kreeg een geweldige boost toen senator en ex-guerilla Gustavo Petro vorig jaar de staldeuren wijd open zette. Zijn revelaties brachten zelfs de schaal van Richter uit het lood. Zo kwam Uribe’s broer zwaar op de paramilitaire tocht te staan. Veertien congresleden zwaaiden de petoet in wegens hun innige paramilitaire contacten. Uribe’s minister van Buitenlandse Zaken was genoodzaakt uit te stappen toen haar halve familie aan de paraziekte bleek te lijden. En de Colombiaanse collega van Sybrand van Hulst ging achter het gaas, omdat ie aan de para’s een hitlist had geleverd van ongewenste professoren, mensenrechtenactivisten en vakbondsleiders. Een list die overigens keurig werd afgevinkt. Het einde van deze ruimingen is nog niet in zicht, dus dat oude DEA-rapport was zo beroerd nog niet. Of deze informatie ook tot de omgeving van Manneke Pis is doorgedrongen weten we niet. Maar het zou toch een gotspe van de eerste orde zijn als het verzoek van meneer Santos wordt gehonoreerd. Dachten we zo.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 april 2017