Skip to main content

Van de doden niets dan goeds (002)

07 april 2017

dinsdag 20 december-2011
Dat er sprake is van culturele diversiteit wat betreft het openbaar rouwen werd weer eens duidelijk bij het bekijken van de beelden van rouwende Noord Koreanen. Veel gejammer en gehuil met hier en daar een traan. Dat deden Nederlanders in mei 2002 wel anders en daarna stemden we op een dode. In Noord Korea deden ze het toch weer anders: daar is de president al 17 jaar dood.
Uiteraard onmiddellijk veel gespeculeer over de opvolger van Kim Jong Il, zou de wellicht aan obesitas (geen volksziekte in Noord Korea) lijdende Kim Jong Un het wel redden? En hoe verrast waren de omringende landen. Nou laten we duidelijk zijn: niet zo. In 2009 publiceerde het welbekende Council on Foreign Relations (de belangenbehartiger van Wall Street kapitalisme) het rapport "Preparing for Sudden Change in North Korea".
Een van de adviesjes is een kleine 200.000 buitenlandse troepen langs de grens te stationeren ten einde stabiliteit en veiligheid te handhaven. Hebben we vaker gehoord en we zullen het lijstje met succesvolle interventies voor recht en orde hier maar niet opnieuw neerpennen. Uiteraard wordt dat advies gevolgd door de bekende riedel: liberalisering, privatisering, markteconomie.
Voor die lezers die Koreaans beheersen: hierbij de Rodung Sinmun, het dagblad van de Arbeiders Partij van Korea.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017
van de doden...