Skip to main content

dinsdag 20 december-2011
Dat er sprake is van culturele diversiteit wat betreft het openbaar rouwen werd weer eens duidelijk bij het bekijken van de beelden van rouwende Noord Koreanen. Veel gejammer en gehuil met hier en daar een traan. Dat deden Nederlanders in mei 2002 wel anders en daarna stemden we op een dode. In Noord Korea deden ze het toch weer anders: daar is de president al 17 jaar dood.
Uiteraard onmiddellijk veel gespeculeer over de opvolger van Kim Jong Il, zou de wellicht aan obesitas (geen volksziekte in Noord Korea) lijdende Kim Jong Un het wel redden? En hoe verrast waren de omringende landen. Nou laten we duidelijk zijn: niet zo. In 2009 publiceerde het welbekende Council on Foreign Relations (de belangenbehartiger van Wall Street kapitalisme) het rapport "Preparing for Sudden Change in North Korea".
Een van de adviesjes is een kleine 200.000 buitenlandse troepen langs de grens te stationeren ten einde stabiliteit en veiligheid te handhaven. Hebben we vaker gehoord en we zullen het lijstje met succesvolle interventies voor recht en orde hier maar niet opnieuw neerpennen. Uiteraard wordt dat advies gevolgd door de bekende riedel: liberalisering, privatisering, markteconomie.
Voor die lezers die Koreaans beheersen: hierbij de Rodung Sinmun, het dagblad van de Arbeiders Partij van Korea.

  • Datum: .

donderdag 12 januari-2012
Het is toch wel een illustere rij: Lenin, Stalin, Dmitrov, Choibalsan, Gottwald, Ho Chi Minh, Neta, Burnham, Mao, Kim Il Sung en dan nu de geliefde leider maarschalk Kim Jong Il, Held van de Democratische Volksrepubliek Korea. Allen bewaard voor het nageslacht en soms nog steeds te bezichtigen, net als de mummies van de farao's in het Egyptisch Museum in Cairo. Alleen zullen buitenlandse toeristen zich bij hen niet verdringen. Nou misschien nog wel bij Lenin op het Rode Plein. Maar zeker niet bij Kim Il Sung, opgebaard op de bovenste verdieping van zijn vroegere ambtswoning (Kumsusan), omgebouwd tot mausoleum. Buigen op verschillende plaatsen voor het opgebaarde lichaam is verplicht voor bezoekers.
Maar binnenkort krijg je er 2 voor de prijs van 1, want de vraag waar Kim Jong Il tentoongesteld gaat worden lijkt nu te zijn opgelost: naast zijn pa.

  • Datum: .

vrijdag 23 december-2011
Zeker is zeker, denken ze in de Noord Koreaanse arbeiderspartij. Kim Jong Il is dood en doden worden daar ook begraven. Tenzij ze bezichtigd kunnen worden, zoals de opa van Kim Jong Un. Maar de geruchten zeggen dat die opa veel geld (lees: dollars) kost aan onderhoud en aan het prepareren. De vraag is of dat geld ook in Kim Jong Il gestopt gaat worden. Dat zullen we nog wel merken.
Ondertussen is er een begrafeniscomité gevormd, want ja, zoiets moet natuurlijk goed voorbereid en geregeld worden. Vandaar dat de werkgroep in totaal 233 leden telt. Ideaal voor Pyong Yang watchers, want dan kun je zien wie waar staat in de hiërarchie. Overigens wordt het officiële verhaal van de dood van Kim betwijfeld. Volgens satellietfoto's stond de trein, waarin hij op reis zou zijn toen hij stierf, gewoon op zijn vaste stek in Pyong Yang gerangeerd.

  • Datum: .

maandag 9 januari-2012
Gisteravond trok in Ivo ("can one say") Nihil's TV Show weer een reportage voorbij, waarmee je zelfs een totaal uitgedroogde kameel weer aan het pissen krijgt. Daarin werden loftrompetten gestoken over de inmiddels alweer tien jaar geleden naar hoger sferen verhuisde bierboer Alfred Heineken. Zo'n goeie hadden we nog nooit gehad. En als Freddie vijf al dan niet astrale lichamen had gehad dan hadden we niet alleen kennis gemaakt met zijn blonde rakkers, maar ook met zijn prestaties op het gebied van dirigeren, fotograferen, componeren en architectuur.
Uiteraard kwamen ook nog even zijn banden aan bod met de Oranjes. Met Bilderopa, die bij leven naast een plukje fatsoenlijke luitjes zoveel schorum om zich heen had verzameld, dat Carl Gustaaf van Zweden er lelieblank van wordt. En met Bildermamma, die nog regelmatig omgaat met oorlogsmisdadigers, ijselijke speculanten en polletieke avonturiers. En zo'n dertig jaar lang warme betrekkingen onderhield met een bef, die zijn talenten niet alleen wijdde aan het Koninklijk Huis, maar tegelijkertijd ook diensten verleende aan lieden uit de crème van de Nederlandse misdaad. Daarnaast raakte deze royal bef bekend als kindervriend (met name van ondermaatse Marokkaantjes) en introduceerde hij prins Claus in de New Yorkse homoscene, met alle gevolgen vandien. Trouwe lezers kunnen zonder te zoeken zijn naam invullen: Frits Salomonson.
Wat dat allemaal met Freddie te maken heeft? Nou, diezelfde Frits bekleedde ook topfuncties in zijn bierconcern. Wist Freddie van de vele scheven schaatsen die zijn hoge medewerker in die jaren reed? We mogen aannemen van wel. En can one say dat dit soort info toch een iets andere kijk op onze man van heerlijk helder geeft dan Ivo ons ooit zal schenken? Dacht het wel.

  • Datum: .

zaterdag 27 augustus-2005
De Telegraaf besteedt vandaag een halve pagina aan het overlijden van Tonio Hildebrand. Een van de beste vrienden van de koninklijke missing man, maar tegelijkertijd ook “al 25 jaar de secretaris van de Hell’s Angels”. Een link waarvan de leiding van de veiligheidsclub van het Koninklijk Huis toch bij tijd en wijle flinke transpiratie in de bilnaad moet hebben gehad.
Maar er was meer. De krant van law and order noemt namelijk nog een rijtje namen op van luitjes die als vrienden van Tonio door het leven gingen. Om er eens een paar op te noemen:
Luigi Prins, Jan Wieger van der Linden, Jaap Kroonenberg, Willem Smit, Frans Afman en René Klawer.
Over de eerste vijf heren hebben we hier en daar al eens een alleraardigst boekje opengedaan.
Zo bleek Luigi zich bijvoorbeeld gelieerd te hebben met een fiscalist waar een verdachte odeur omheen hing (1), Jan Wieger gebruik te maken van een niet zo feestelijke meneer uit Wassenaar (2), ”ome Jaap” Kroonenberg bij leven in het circuit bekend te hebben gestaan als financier van ondeugende middelen (3), Willem Smit een zakelijke relatie te hebben onderhouden met de financiële illusionist Haddou Levi (4) en Frans Afman in contact te hebben gestaan met Licio Gelli’s P2 (5).
Eené Klawer kwam tot nu toe niet in onze annalen voor. Naar verluidt gaat het om de directeur van de huidige reisgigant TUI, die in zijn Neckermann-tijd er al vrolijk op los barterde met tegoedbonnen van zijn reisclub in de zwoele optrekjes van Yab-Yum. Zijn grote gabber is Pietro Tramontin. Het baasje van het Amsterdamse reclamebureau DDB, die in voornoemd glijhuis ook menige duit in het zakje deed en inmiddels getrouwd is met de ex van Haico Endstra, de broer van Willem (6). Een angstig kleine wereld, waarin avonturiers van zowel boven- als onderwereld vaak als vrienden door het leven gingen.
Dat blijkt nog eens temeer uit het feit dat de ex van de door De Telegraaf ook al als vriend van Tonio opgevoerde modehandelaar Oger Lusink vóór haar liaison met Oger de vriendin was geweest van Evert Tweehuizen, de informant van OvJ Fred Teeven (7).
We lijken nu wel erg sterk op Stan Huygens. Maar dan wel anders. Waar het “hemelen” van een BN-er al niet toe leiden kan.

(1) zie in deze rubriek “Luigi en Erik” van 7 mei 2003.
(2) zie het vijfde deel van “Niek’s world” van 27 mei 2005.
(3) volgens welingevoerde kringen verstrekte ome Jaap ook hypotheken aan leden van de Italiaanse mafia.
(4) zie ondermeer aflevering 49 van de roemruchte serie “Octopussy” van 15 januari 2004.
(5) zie “Irangate aan de Maas” op de site van de Morgenster of in Kleintje Muurkrant 325.
(6) Willem was geen vriend van Tonio. Hij haalde de secretaris van de Hell’s Angels ooit stevig onderuit in het barretje Hilton toen deze Willem’s moeder had beledigd.
(7) zie de serie “Transparant” op de Followup-site.

  • Datum: .