Skip to main content

Malle ware (001)

09 april 2017

maandag 29 juli-2013
Gezellig. Afgelopen week gierden hele bossen briesende berichten over het internet over het hacken van heilige koeien. Hoe meer nieuwe snufjes achter de uiers worden gemonteerd hoe meer stukken ongeluk de kans krijgen om het beest dingen te laten doen die de eigenaar een doodschrik kunnen bezorgen. Of zelfs dood zonder schrik.
In dit snelverband wezen we al op de merkwaardige dood van de Amerikaanse journalist Michael Hastings, die na het aankondigen van een journalistieke klapper totaal onverwachts in LA een bizarre klapper maakte met zijn auto (1).
Nog iets uit die categorie, maar dan anders. Afgelopen donderdag werd even verderop in SF de bekende Amerikaanse hacker Barnaby Jack uiterst overleden aangetroffen in zijn appartement. Wat de oorzaak van die toestand was is nog niet vrijgegeven. Misschien wordt er op een nabijgelegen woonboot nog een afscheidstekstje op de wand gevonden.
Deze week zou Jack op een joeldag van de internationale hackersgemeenschap laten zien hoe je vanaf een metertje of tien de pacemaker van iemand kon uitschakelen. Was niet bedoeld om dit kunstje her en der te gaan toepassen, maar als waarschuwing voor de bedrijfjes die die pacers maken om op korte termijn iets extra's te doen aan de veiligheid ervan. Door het plotselinge heengaan van Jack is dit onderdeel van de joeldag van het programma geschrapt en kunnen de fabrikanten en hun aandeelhouders even opgelucht ademhalen (2).
Gelukkig begeven wij ons dagelijks in het verkeer met een oerfiets en klopt ons hart er nog vrolijk op los zonder hulpmiddelen. Maar iemand met een Pacemaker en een spatje nieuwe Ferrari kan binnenkort een herderlijk schrijven van zijn verzekeringsmaatschappij verwachten. Wat zei de Catalaanse heilige JC ook al weer? O ja: Elk voordeel hep zijn nadeel. En zo is het.

(1) Zie het artikeltje "llusionisten" van 18 juli 2013.
(2) Vgl. de uit 2010 daterende thriller "Hartslag" van de Noorse broer en zus Anne en Even Holt. Griezelig.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017