Skip to main content

maandag 29 juli-2013
Gezellig. Afgelopen week gierden hele bossen briesende berichten over het internet over het hacken van heilige koeien. Hoe meer nieuwe snufjes achter de uiers worden gemonteerd hoe meer stukken ongeluk de kans krijgen om het beest dingen te laten doen die de eigenaar een doodschrik kunnen bezorgen. Of zelfs dood zonder schrik.
In dit snelverband wezen we al op de merkwaardige dood van de Amerikaanse journalist Michael Hastings, die na het aankondigen van een journalistieke klapper totaal onverwachts in LA een bizarre klapper maakte met zijn auto (1).
Nog iets uit die categorie, maar dan anders. Afgelopen donderdag werd even verderop in SF de bekende Amerikaanse hacker Barnaby Jack uiterst overleden aangetroffen in zijn appartement. Wat de oorzaak van die toestand was is nog niet vrijgegeven. Misschien wordt er op een nabijgelegen woonboot nog een afscheidstekstje op de wand gevonden.
Deze week zou Jack op een joeldag van de internationale hackersgemeenschap laten zien hoe je vanaf een metertje of tien de pacemaker van iemand kon uitschakelen. Was niet bedoeld om dit kunstje her en der te gaan toepassen, maar als waarschuwing voor de bedrijfjes die die pacers maken om op korte termijn iets extra's te doen aan de veiligheid ervan. Door het plotselinge heengaan van Jack is dit onderdeel van de joeldag van het programma geschrapt en kunnen de fabrikanten en hun aandeelhouders even opgelucht ademhalen (2).
Gelukkig begeven wij ons dagelijks in het verkeer met een oerfiets en klopt ons hart er nog vrolijk op los zonder hulpmiddelen. Maar iemand met een Pacemaker en een spatje nieuwe Ferrari kan binnenkort een herderlijk schrijven van zijn verzekeringsmaatschappij verwachten. Wat zei de Catalaanse heilige JC ook al weer? O ja: Elk voordeel hep zijn nadeel. En zo is het.

(1) Zie het artikeltje "llusionisten" van 18 juli 2013.
(2) Vgl. de uit 2010 daterende thriller "Hartslag" van de Noorse broer en zus Anne en Even Holt. Griezelig.

  • Datum: .

woensdag 31 juli-2013
We waren al zo blij dat we het hadden. Software, waarmee het gierend groeiend gilde van V-Männer und Weiber die dagelijks over ons waken terroristen en ander fout gebroed uit de massa kunnen pikken. Gewoon door hun smoelen te vergelijken met die van al geregistreerde klotenklappers. Of je dat een veilig gevoel geeft als je op weg bent naar een wedstrijd van Ajax of naar de buurtsuper voor een pak melk in de reclame.
Die baanbrekende beveiligingsrommel wordt ondermeer op de markt gesmakt door het Britse nerdbedrijf NEC IT Solutions en zowel de cliëntele als de aandeelhouders schijnen er blij mee te wezen. Maar bij NEC zijn ze verder niet met hun handen bij hun gulp blijven zitten. Zij verzonnen in het verlengde van bovenstaande vinding iets leuks voor het personeel van winkels en horecagelegenheden uit de duurdere zonnebrillensector.
Om het bij Groot-Volendam te houden. Stel, er komt een wereldster als Patty Brard bij je binnen of de koningen van de vaderlandse behangselmuziek Nick en Simon en je herkent ze niet. Dat kan natuurlijk niet. Als zulke kanjers tussen de bullen gaan zitten grutten of aanschuiven voor een koppie leut is het goochem om ze wat extra aandacht en warmte te geven. Want zulke grootheden zijn ook maar stervelingen en wie weet komen ze terug in je winkel of nog gezelliger, ze worden habitué.
Mooie reclame en bovendien scheelt dat meteen in de verkoop, want sterren van dat kaliber kijken niet op een muntje van 20.
Dus wat heeft NEC nou gedaan? Dat heeft ons verrast met een programmaatje waarmee het domme segment onder het personeel meteen wordt gealarmeerd als een beroemdheid zijn tenen over de drempel duwt. Een beschaafd stroomstootje of een bescheiden bliepje in een van de buizen van Eustachius. Opdat de klungels in de alertmodus komen en als een Bolt controleren wie er nu weer aan belangrijks binnenkomt. En mocht Patty zich al een paar dagen niet hebben geschoren of Nick en Simon zich hebben vermomd als de standup comedians Rutte en Samsom, maakt geen flaus aus. De nieuwe NEC-gadget kijkt daar dwars doorheen. Wat gaan we met zijn allen toch geweldig vooruit hè? Fantastico.

  • Datum: .