Skip to main content

Fraude en corruptie (001)

24 maart 2017

donderdag 9 februari-2006
Robert Stein Jr had een aardige job, weliswaar in Irak bij de Coalition Provisional Authority, maar het betaalde niet slecht en er waren wat extra’s. Zijn werk was het financieren van de wederopbouw van de door de oorlog vernietigde infrastructuur. Hiervoor beheerde hij een budget van 82 miljoen dollars. Die extra’s? Wel, in ruil voor het aangaan van contracten kreeg hij, zoals dat zo mooi omschreven wordt “sexual favours”en cadeaus (bron). Of Robert overigens de meest geschikte persoon voor die job was mag betwijfeld worden, een eerdere veroordeling wegens fraude was aan de aandacht van het Pentagon ontsnapt. (Nu gebeurde dat wel meer in die tijd, lees de actueeltjes rond Lane McCotter en John Armstrong).
In elk geval slaagde Robert erin om een kleine 3,6 miljoen dollars bij elkaar te jatten. Een kleine 2 miljoen smokkelde hij in koffers naar de VS. Nu was dat niet zo moeilijk want op één van zijn werkbezoeken aan Baghdad nam hij 58,8 miljoen dollars in bankbiljetten van honderd dollar mee naar zijn standplaats. Tja, pinnen ging niet.
Robert hield van wat onze westerburen “retail therapy” noemen. Hier heet dat gewoon: winkelen. Zo kocht hij onder andere enkele granaatwerpers, een Lexus, een Cessna, wat onroerend goed, 18 dure Zwitserse horloges. Bovendien deelde hij miljoenen dollars uit aan een kleine kring van medeplichtigen. Eén ervan was Philip Herbert Bloom.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 maart 2017
Fraude en corruptie