Skip to main content

Pro en contra Patria (007)

11 april 2018

We leven op 13 februari jongstleden en Helsingin Sanomat, het serieuze broertje van het Avondblad en het Avondnieuws, zeg maar de NRC van Finland, buigt zich nu ook over de vraag wat de dode Finse hotelgast in Uganda te maken had met de wapenfabriek Patria. Zelf had de man bij vertrek rondgebazuind dat ie in Uganda en Mozambique een teledatanetwerk ging verkopen. De foldertjes van Patria had ie gekregen van een 'een hoofd verkoop' van het concern.

Dat hoofd kan blijkbaar niet praten, dat doen twee andere mannen van Patria in zijn plaats. Olli Isotalo, die de dagelijkse leiding heeft in het concern, benadrukt dat de trip van de man niets van doen heeft met Patria. 'Hij was iemand uit de beveiligingsbranche, zo zei hij dat tegen onze man'. En Mika Kari, leider van de Land divisie van Patria waar het 'hoofd' werkt, zegt niet veel meer. Hoewel? "Hij probeerde al eerder om ons consultdiensten te verkopen', onthult Kari. 'Maar we hebben geen contract met hem. Feitelijk was ik enorm verrast toen ik moest concluderen van, aha, de een of ander loopt met onze papieren rond'. Isotalo wijt alle ontstane opschudding aan het hoofd. Niet aan het zijne maar aan dat van degene die zomaar foldertjes heeft meegegeven aan zomaar iemand. 'Dat hoofd verkoop heeft hier gefaald. Patria maakt geen gebruik van mensen die geen contract met ons hebben.' Volgt een lesje verkopen: "Marketing is in ons geval geen kinderspel. Het is zwaar en kostbaar werk.'En dat soort van noest en nobel werk is volgens hem nog nooit never gedaan 'in landen als Uganda en Mozambique'. Volgens de baas van het spul is Patria ook niet voornemens een poot 'in die landen' uit te steken. "Eigenlijk ging die meneer voor noppes zo ver op reis".

Tja, daar lig je dan op de ontbijttafel, als kwaliteitskrant zijnde. Met lege handen, als het ware. Maar niet voor lang. Reeds twee dagen later komt HS aan een brief. De aanbevelingsbrief die onze dode globetrotter bij zich droeg. En die is ondertekend door Markku Koivisto. Een hoofdje verkoop? Nee hoor, Markku is een hele mond vol: Vice President Key Accounts Patria Land System. En in ieder geval voorbije zomer was het Markku die in Bulgarije Patria vertegenwoordigde in onderhandelingen met toppolitici en al even hoge militairen. Maar Mika Kari, die van die aha-belevenis hierboven, zet Koivisto anders neer: 'Die zit niet in het bestuur van de Land divisie en hij heeft geen mensen onder zich. Vice-presidenten, daarvan zijn er wel twintig bij ons... Maar we zetten dat wel op visitekaartjes, want je gaat natuurlijk jezelf niet voorstellen aan de minister van Defensie van een vreemd land als gediplomeerd verkoper, of zo.." Nog een kwootje van Kari, omdat ie zo lekker op zijn Jan Schaefers uit de kast komt: "Dat is ook zo met die accounts... Koivisto is niet bij onze grote klanten betrokken maar we zetten wel key accounts op zijn kaartje omdat je toch nergens wilt aankomen met op je kaartje your account is small and not so important. Toch?'

Van dattum dus bij Patria. En dat was nog maar half februari. Toen was het lijk in Kampala nog niet eens fatsoenlijk opengesneden en onderzocht geworden. Gaan die Ugandezen ons een kijkje gunnen bij die operatie? Vast wel. Maar wel goed eten van tevoren. Frisfruitige appelmoes zo van de boom, met in ananas gewelde kipfileetjes bijvoorbeeld... (JoopFinland)

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 april 2018
Pro en contra Patria