Skip to main content

Pro en contra Patria (015)

22 augustus 2018

Nou kun je van die Ugandezen denken wat je wil, maar ze hebben daar in en rond het verre Kampala heel wat adequater gereageerd op het gebeuren van 5 februari van dit jaar in hun beste hotel dan respectievelijk
-de Finse Volksgenossen van het slachtoffer –ademt U even in: de wapenfabriek Patria waarvoor Tuomas Teräsvuori zei naar Afrika te zijn afgereisd ontsloeg wel snel wat mensen die met Tommie van doen hadden gehad maar gaf aan dat het lijk niet van hullie was; de Finse staat van wie Patria eigendom is depte de handjes in onschuld; en last but not at all least ex-minister Suvi Linden die met Tommie op reis was en als eerste zijn schamele overblijfselen in het hotelbedje attesteerde wist helemaal niks van toeten of blazen. Ja, ademt U maar weer uit.
- de collegae van mevrouw Linden op de Zuidas, in het poenerige bedrijfje NxtVn Group BV, die met geen enkele zelfs niet met een nietszeggende verklaring naar buiten zijn gekomen –zegt U eens aaa: onder hen onze bloedeigen ex would-be premier Adrianus Melkert, Adje voor zijn vele bewonderaars. Ja, U mag Uw mond weer sluiten.
Meanwhile in Kampala knapte de wakkere journalist Charles Etukuri een paar dagen achter een blinddoek en in een kuil op omdat hij had beschreven wat er op de luchthaven Entebbe na de aankomst van Suvi en Tommie had plaatsgegrepen. En twee maanden na het voorval bracht Uganda een aantal mensen voor de rechter, in verband met hun mogelijke betrokkenheid. Ze werden aangeklaagd wegens doodslag, illegale handel in verwarrende middelen, samenzwering en –de interessantste grond- het vervaardigen en distribueren van een vervalste uitnodiging.
Suvi en Tommie zouden naar Kampala zijn afgereisd op uitnodiging van Kaka. Kaka kennen wij al uit aflevering 12 van deze mooie serie. Als de baas van de Ugandese BVD. Zoals we in aflevering 13 konden lezen, stonden op Entebbe ene inlichtingenman Agabe en een ander namens Malcolm klaar om Tommie en misschien ook Suvi in de boeien te slaan. Over hen geen woord meer in de Ugandese pers. Maar kan het zijn dat de opsteller van die rare uitnodiging een andere hooggeplaatste medewerker van Kaka is geweest? Het gaat hier om de veroordeelde Apollo Kyabagye.
Ruikt U wat wij ruiken? Een competentiestrijd die ook in onze dreven menig onderzoek naar vervelende zaken dwarsboomt? Binnen de smurfendienst. De een weet niet wat de ander doet, probeert het kleedje onder de stappers van de ander weg te trekken, morst in de pers vieze verhalen over de ander, et cetera et cetera. Apollo had nog juist voor zijn arrestatie het gerucht de wereld in kunnen helpen dat de opname van de camera in het hotel waarop Tommie zich bij een glas chocolademelk vermaakt met drie dames –en wie weet ook Suvi?- was behandeld met bijenwas of vliegenpoep, in ieder geval vernield was.
Zou het daar in Uganda ooit winter worden? Achter de verdorde dijken hopelijk wel. Zo eentje met een Elfstedentocht. De echte: niet voor zwemmers maar voor doorlopers. Zullen wij voor het zover is es naar de Zuidas bellen? Gewoon, effe vragen aan Ad hoe dat nou zit met Soef. Doenwe en spreken we af. Zo, kleedt U zich maar weer aan. U moet meer gaan bewegen. Is Tai Chi niets voor U? Of fietsen naar het werk?
(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 augustus 2018
Pro en contra Patria