Skip to main content

Pro en contra Patria (012)

07 juni 2018

Op de kop af vier maanden na de vondst van de dode Fin Tuomas Teräsvuori in een hotelkamer in de Ugandese hoofdstad Kampala valt vooral op hoe kunstig Patria en de Finse regering die in meerderheid eigenaar van die wapenfabriek is, de zaak onder de sneeuw hebben geschoffeld.
De belangrijkste getuige in de zaak, oud-minister en parlementslid Suvi Lindén, die het lijk aantrof, hult zich in leugens danwel stilzwijgen.
De leiding van Patria heeft geprobeerd Teräsvuori als een verwarde man neer te zetten en twee mensen die meer van de kwestie zouden kunnen weten, de laan uitgestuurd. Een van hen leerden wij in dit serietje beter kennen, de guitige Mika Kari.
De Finse staat heeft een Minister voor het toezicht op staatsondernemingen. Momenteel is dat Mika Lintilä. Hij heeft de leiding van Patria absolutie verleend ´voor het maken van een fout´...
Tot zover Helsinki. Hoe is het dan in Kampala? Er is bekend geworden met wie Teräsvuori (en Lindén?) daar een afspraak had. Kolonel Fred Kaka Bagyenda, directeur-generaal van de Internal Security Organisation in Uganda, de smurfenclub die vijandige smurfen moet opsporen en uitschakelen.
Hier kun je lezen dat Kaka zoals hij liefkozend wordt genoemd, bepaald niet stil heeft gezeten in zijn leven (Zijn zoon trouwens ook niet, zie dit artikel).
Tenslotte zijn er ook nog arrestaties verricht in de zaak-Teräsvuori. Vier stuks nog wel. Onder wie drie vrouwen. Neeneenee, nou niet meteen denken aan de opties die ik beschreef in de vorige aflevering, de vrouwen die eventueel op dezelfde hotelgang als Teräsvuori een kamertje hadden geboekt. Deze dames werden gearresteerd op de luchthaven van Kampala. Ze vormden als het ware op het legendarische Entebbe het welkomstcomitee voor Teräsvuori en naar we mogen aannemen de ex-minister. Volgens de plaatselijke tabloids was een van hun later wel in de hotelkamer van Teräsvuori gesignaleerd.
Veel interessanter was de vierde arrestatie, die van de journalist Charles Etukuri. Hij schreef een uitgebreid artikel over het geval-Teräsvuori in het blad met de pregnante titel New Vision en werd waarschijnlijk naar aanleiding daarvan vastgenomen en verhoord. In zijn artikel beschrijft hij hoe Teräsvuori op Entebbe Kaka tegen het smurfenlijf liep... (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 juni 2018
Pro en contra Patria