Skip to main content

Pro en contra Patria (006)

30 maart 2018

Rapen in Oeganda, hoe die smaken? Op de perskonferentie die de politie van Kampala belegde na de vondst van de dode buitenlander in hotel Pearl Of Africa zaten natuurlijk nog geen journalisten van het Avondblad en het Avondnieuws, maar wel de Finse versie van Koert Lindijer. De radiocorrespondent annex ontwikkelingssamenwerker herkende op de getoonde foto's van de brochures die het lijk bij zich had het logo van Patria. 

De volgende dag kwam men in Helsinki op het bureau dat Avondblad en Avondnieuws broederlijk delen in actie. Patria gebeld en gevraagd over hoe en wat. Hoe het lijk aan brochures plus Unterlagen van hullie kwam en wat de anonymus daaarmee in naam van het Opperwezen helemaal in Oeganda deed. Bij het opzoeken van het nummer van Patria lag er een heus dossier over de wapenfabrikant open op tafel. Want in Finland weten ze ook wat onderzoeksjournalistiek is.

Patria, voor ruim vijftig procent in handen van de Finse staat en voor de rest in die van het Noorse Kongsberg, was tijdens de recente campagne voor de presidentsverkiezingen in Finland nog helemaal niet zo erg posi in het nieuws gekomen. Het bedrijf levert wapens aan de Verenigde Arabische Emiraten, en die besproeien met die dingen niet de woestijn maar zetten ze in in de oorlog in Jemen. 

Dat was een recente rel rond deze strategische industrie. Van zo'n tien jaar terug herinnert ieder die wel es een Finse krant openslaat zich die rond de deal met Kroatiƫ. In 2007 ging het ook al over AMV-tanks. Die werden de Kroaten letterlijk aangesmeerd. En van nog een jaartje eerder dateert het gevalletje met die andere vroegere Joegoslavische deelstaat, Sloveniƫ. Die Kees is uitgebreid in het Engels beschreven, dus hier hoort U het es van een ander.

Men had er op de burelen van de A-bladen dan ook niet veel fiducie in dat men bij Patria verder zou geraken dan de secretaresse. En terecht: op zeven vragen kwam acht keer nee. Onder andere op die of dat lijk in Kampala bekend was bij de club... (JoopFinland)

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 maart 2018
Pro en contra Patria