Skip to main content

Pro en contra Patria (004)

18 maart 2018

We waren in deze serie al op de Zuidas en in de Finse bossen, en nu gaan we naar Afrika. Donker Afrika om precies te zijn, op de evenaar. Uganda is de naam van de bestemming en dat spreek je uit als Oeganda of Joeganda. Ligt er inderdaad aan uit welke hoek van Twente je zelf komt. Vroeger was dat makkelijker, zoals alles ooit makkelijker was, vooral het pissen. Toen heette het landje Boeganda, maar dan spreken we ook wel over heel vroeger, want toen was het nog een koninkrijk. 

Of de koning Boe heette is ons niet bekend maar een van de beroemdste Joegandezen was Idi Amin, Idi Amin Dada voor zijn vrienden. Die vrienden hadden een vreemde huidziekte en een kolossale kaakpartij. Geschubde jongens waren het, en niet voor de poes. Idi kwam vooral tot ons al zwemmende tussen de aligatoren en krokdillen. Het verschil tussen die twee moeten de axievoerdersters aan de Oostvaardersplassen maar es uitleggen, waar het hier om gaat is dat het een eng gezicht was, en ook wel gek, ja.

Gekke Idi was me er eentje. Zo maken ze ze niet meer. Nou ja, Mister Putin, Vlad Putin die vandaag alweer jarig is. mag er ook wezen, met zijn ritjes in een echte tank en dat knuppeltje van een heli in zijn knuistjes. Maar Idi liet zich op een heel aparte manier aanspreken. Iemand die voor het mobiele tijdperk op de telefooncentrale in Mokum internationale verbindingen verzorgde vertelde me ooit dat het kereltje zich liet aankondigen als U spreekt met Idi Amin Dada, the Conqueror of the British Empire. Nu u weer, en daarna de weerman.

Dwalen we af? Nee, we gaan naar Kampala, de hoofdstad van Joeganda. En effe terug in de tijd, nee niet helemaal naar Idi want dat is al weer fifty years ago, maar naar februari jongstleden. In een hotelletje in Kampala wordt een dode aangetroffen. Niet in de bezemkast of naast het fietsenrek maar in de kamer die de gast heeft gehuurd. Komt meer voor, dat dacht dat kamermeisje ook. Maar om de een of andere reden liet men het lijk toch maar liggen zoals het er bij lag en inviteerde men de politie.

De reden voor het belletje naar de joegandese 112? Ja kijk, jullie hebben daar eerst verkiezingen, in de polder. Putin vandaag, Ingrid en Bert aanstaande woensdag. Het feestje van de democratie inderdaad, dat gaan wij niet bederven met verhalen over hoe we ons op de evenaar of de Zuidas misdragen. Dus vergeet niet blanco te stemmen want anders is je biljetje geen flut waard en dan spreken wij elkaar weer hier op donderdag of vrijdag. Kan ook zaterdag worden, maar we’ll meet again...(JoopFinland)

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 maart 2018
Pro en contra Patria