Skip to main content

Panama capers (001)

07 mei 2016

Zegt vandeweek een giecheltrutje bij het dagvod Trouw: “Ik weet het niet”. Was haar antwoord op de vraag waar al die documenten over de Panama-route ineens vandaan kwamen. Is dat interessant? Ja, dat is interessant. Want er wordt naast een zootje naar verhouding eenvoudige boerenlullen een hele reeks hoge politieke hotemetoten uit allerlei landen publiekelijk geneemd en gesjeemd wegens het ontduiken cq. ontwijken van belasting en andere offshore kunstjes. Wat ons betreft prima de luxe. Maar we missen in die files om eens wat te noemen Amerikaanse en Israëlische hoge politieke hotemetoten. En dat die zulke dingen niet doen lijkt ons op zijn minst wat onwaarschijnlijk. Betekent o.i., dat de oorspronkelijke “source” die een jaartje geleden de Süddeutsche Zeitung zou hebben benaderd met een bult info uit het databestand van de Panamese sluiswachter Mossack Fonseca over een eigen geheime agenda beschikt. Noem het een destabilisatieagenda met verder een duister doel. Merkwaardig is bijvoorbeeld waarom premier Cameron de lul is. Weliswaar via zijn vader, maar toch. Hetzelfde geldt voor president Willy Wonka aka Poroshenko, die blijkbaar niet alleen zijn Joodse afkomst heeft willen wegfoezelen, en misschien de huidige koninklijke koppensneller Salman van Saudi-Arabië (1). Dat de IJslandse premier Gunnlaugsson stevig de sjaak was is ook wat bizar, want juist in zijn land zijn verschillende banksters de kerker ingezwiept wegens hun aandeel in de financiële crisis.
Duister allemaal? Mag je wel zeggen. Het is een flink tikkie duidelijker als de Russische cellist Sergei Roldugin op de brandstapel wordt gedeponeerd. Maestro Sergei zou in de loop van een stevig aantal jaren 2 miljard dollar hebben weggestreken naar weelderige offshore oorden. Mogelijk ten behoeve van zijn close gappie Vlad Putin. Was groot nieuws. Misschien wel het grootste binnen deze context. Dat Kleintje Muurkrant in al zijn bescheidenheid onze eigen internationale maestro Jaap van Zweden in 2014 in verband brachten met het criminele netwerk van strijkhouthandelaar Dietmar Machold trok aanzienlijk minder aandacht (2). Maar verschil moet er zijn.
Ten bewijze van dat laatste nog een amusant voorbeeld. Tot de Nederlanders die Trouw voor de koplampen wist te duwen binnen het Panama complex behoorde ene Robert van de R. Hij werd door het dagvod aangemerkt als een van de grootste faillissementsfraudeurs van Nederland. Mossack Fonseca bleek twee zakelijke vehikels voor deze Robert van de R. te hebben beheerd. Een stichting onder Robertje's eigen naam en Sandhurst Trading S.A. Waarom in een golf van neeming en sjeeming de inmiddels afgestrafte Robert van de R. voor een deel wordt geïnitialiseerd is ons een kruiswoord. Het gaat namelijk om Robert van de Rhee, die wij in onze roemruchte serie Octopussy langdurig achter de vodden hebben gezeten tot ie door de kadi een paar jaartjes werd opgeborgen.
Zo'n Trouw toch. Heel flink als het om Putin gaat. Maar van de Rhee, oei, dat is oppassen geblazen. Jezus. Stay tuned.

(1) Het blijft mogelijk dat Salman wordt afgestraft voor het dumpen van olie om de Amerikaanse fracking beleggers naar Allah te helpen.
(2) Eventjes naar de serie “Frisse deuntjes van de strijkstok” zoeken in Kleintje Actueel

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 mei 2016
Panama capers