Skip to main content

Deuss en de Ruskies (007)

31 maart 2017

vrijdag 13 april-2012
Wat de Coutts Bank was voor de Britse elite was de Riggs bank voor de Amerikaanse. Meer dan twintig presidenten en hun families hadden door de jaren heen hun hele hebben en houden daar gestald en zoiets trekt automatisch ook andere grissers aan. Maar na een paar mega-schandalen gaf de bank haar zelfstandigheid op en verdween in mei 2005 onder de rokken van PNC Financials.
Die schandalen hadden ondermeer betrekking op het soppen en uitwringen van olieopbrengsten in Equatoriaal Guinée. Ten behoeve van president Nguerra, die bij een onderzoek in 2004 bij Riggs over een spaarvarken bleek te beschikken met een speklaag ter waarde van 700 meloen dollar (1).
Een andere monetaire magiër die dit kunstje perfect onder de knie had was de verre van domme Augusto Pinochet. Ook deze Chileense zetbaas van Magere Hein had stilletjes een formidabel kapitaal bij Riggs gedeponeerd. Net als de Saudische koninklijke familie en een stel zakenlieden uit diezelfde zandbak, die zich hadden verenigd onder de romantische titel Mount Kenia Safari Club (2).
Een van de clubleden was ene Omar al-Bayoumi, die zo vriendelijk was om in de aanloop naar de voorstelling van Osama's Flying Circus op Manhattan twee leden van het circuspersoneel met enige regelmaat wat poen toe te stoppen. Een artiest moet ook eten. Later bleek dat Omar bij dit roerende staaltje van humanitaire hulp alleen maar als doorgeefluik had gediend. De poen bleek namelijk afkomstig te zijn van prinses Haifa bint Faisal, die maandelijks tienduizenden dollars naar Bayoumi's echtgenote overmaakte voor het sponsorren van goeie doelen.
Nou praten we hier niet over een troela uit de achterste regionen van het koninklijke zandbakregime. Haifa was namelijk getrouwd met prins Bandar bin Sultan, tussen 1983 en 2005 Saoedisch ambassadeur in de USSA en een intimus van de familie Bush. Aardig detail binnen deze context: een oom van Junior was hotemetoot bij Riggs ten tijde van al deze intrigerende gebeurtenissen. Allemaal erg leuk misschien, maar wat had dat te maken met onze Johnny Deuss? Komen we nog op. Stay tuned.

1. Op naar onze zoekmachine, vul Riggs in en je komt in Equatoriaal Guinée terecht. Makkelijker kunnen we het niet maken.
2. Deze club van filmacteur William Holden had ook een Nederlandse connectie. Zie daarvoor het artikel "Irangate aan de Maas" uit Kleintje Muurkrant nummer 325.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Deuss en de Ruskies