Skip to main content

Tussen beffen en piraten (002)

02 april 2017

dinsdag 20 september-2011
Beginjaren tachtig. De culturele incrowd van Utrecht en de bijbehorende barbaren dromden samen in galerie Quintessens aan de Nieuwe Gracht. Onder het genot van bubbels, eirondjes en horrible d'oeuvres. Aanleiding tot dit gedruis was een unieke Modigliani expositie met talloze doeken uit de portefeuille van een even unieke collectioneur: de pater van de Q-familias, die toevallig vorige week de Illy heeft ingeruild voor een Nespresso. Nou ja, doeken. Het meeste was op hout geschilderd en dat wekte de nodige verwondering bij sommige aanwezigen. Eén van hen nam aan het einde van de festiviteiten onverwacht dan ook het woord en zei: "Als mijn vader dit allemaal geschilderd moet hebben zou hij nog in leven zijn". Juist, het was de dochter van de in 1920 overleden Amedeo Modigliani zelve en haar kleine ontboezeming veroorzaakte de nodige rumor in casa Quintessens. De gasten werden stante pede de deur uitgewerkt en daarna de betrokken kunstwerken. Helaas benaderde iemand de Utrechtse smurfenafdeling, die heel alert de volgende dag een paar werknemers op de galerie afstuurde. Jammer, iets te laat. Maar de blauwe neusjes lieten zich niet afpoeieren en vonden na niet al te lange tijd en een tip toch de "Modigliani's" terug. In het schuurtje van Duco (aka Ducalo) Q (1). Een broer van de eerder door ons opgevoerde witteboordenbef en dus ook zwager van "Pientje" Fortis-AMEV (2).
Uiteraard volgde op die vondst een officieel justitieel onderzoek naar de luitjes die verantwoordelijk waren voor het productie- en verspreidingsproces van de "Modigliani's". Al vrij snel raakte bekend, dat de collectie ook al eens door de Q-tjes ter overname was aangeboden aan een bevriend en redelijk in de was vertoevend echtpaar. Dat had de collectie echter even laten bodychecken en had naar aanleiding daarvan bedankt voor de eer. Ze bleken namelijk gefabriceerd te zijn door ene Pim van Houten, een goeie kennis van Ducalo.
Denk je als gemiddelde boerenjongen, dat de affaire voor het OM kat in het bakkie verf moet zijn geweest. Normaliter misschien wel, maar omdat het OM had ingestemd met het verzoek van vader Q om hem op de hoogte te houden van de vorderingen van het onderzoek en de Q-tjes uitstekende relaties onderhielden met de familie Korthals Altes, oud-minister De Ruijter en andere justitiële coryfeeën werd het Modigliani-karretje kundig de poep ingereden. Zo gaat dat als ons ons kent. Ook in togaland. Smeerlapperij? You ain't seen nothing yet. Stay tuned.

1. Zie voor een paar andere hoogstandjes van deze avontuurlijke Ducalo aflevering 1 van deze serie.
1. Zie de artikelen 34 tot en met 39 van de serie "Tussen premies en piraten".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Tussen beffen en piraten