Skip to main content

Opgeruid staat netjes (001)

07 februari 2019

Lieve schooljeugd van Nederland. Voordat jullie zometeen de les verlaten om naar Den Haag te gaan: kijk nog effe het Kamerdebat over het klimaatakkoord van dinsdagavond terug. Twee uurtjes ervan, meer hoeft niet. Daarna weet je waarom je waarom demonstreren belangrijker is dan op school zitten. En ik garandeer je, daarna weet je ook heel zeker waarom je niet weer in die bank gaat zitten, vanmiddag niet, morgen niet, maandag niet en nooit niet.

Kijk naar de Tweede Kamer en huiver. Daar op die buis voor je zie je het toppunt van cynisme en geborneerdheid. Ja, dat heet cynisme, doet er niet toe hoe die lui het zelf noemen: de wereldgeschiedenis heeft een term bedacht voor zoveel sadisme en wegkijkerij. ‘In de landen om ons heen staan ze te trappelen om ons model over te nemen. We gaan er nog aan verdienen!’ En ja, dat heet geborneerdheid, dat alleen kunnen spreken in cijfertjes en rekensommen: alsof je voor de grootste vragen in ons leven alleen maar een toverformule nodig hebt.

Die tien saaie mannetjes en die twee vrouwtjes zijn naar school geweest.

Ze zijn opgeleid tot wat ze nu zijn: dorre rekenmeesters met visie nul. Breindode tunnelkijkers.

Dat doet je school met je. Disciplineren noemen ze dat. Je leert er niet om te leven maar om het leven terug te brengen tot een rekensom. Zodra je straks eenentwintig bent, word jij ook een nummer. Tegen die tijd heb je geleerd om een baan te hebben zonder je nog af te vragen wat je in die baan doet. Dan knik je ja zodra je iets gevraagd wordt. Dan ben je bereid om je vriendjes van vroeger ‘dom’ of ‘asociaal’ of ‘abnormaal’ te vinden. Ja, in die niet al te verre toekomst ben je ook zo afgestorven dat je een uniform aantrekt en het geweer oppakt om een ‘groep’\, een ‘land’ en een lap stof te ‘verdedigen’, om ‘ze’ es een lesje te leren. Hetzelfde lesje dat jij hebt leren opdreunen.

Ga dus niet terug naar school, vanmiddag, of morgen, of maandag, of in welke toekomst dan ook. Leer je zelf lezen. Echt lezen. Dus niet over management of de secretaresse uithangen. Leer jezelf wat je niet wilt worden. De wereldliteratuur zit vol verhalen van mensen die op tijd nee hebben gezegd. Lees Der Mann ohne Eigenschaften, van Albert Müsil. Lees eruit voor aan je vriendjes en vriendinnetjes. Leer elkaar nee te zeggen. Tegen geweld, tegen dom werk, tegen domme ideeën. En ja, ook tegen die aardige oom die wat aan je wil laten zien. Leer elkaar vertrouwen. Leer elkaar om de ander te vertrouwen.

Vanmiddag, daar op dat gigantische Malieveld, ben je in de beste school die het leven te bieden heeft. De opruiingsschool, waarin je jezelf en je vriendjes tot grote hoogte kunt opstuwen, in de kunst van het nee zeggen tegen de verdommenis en ja tegen elkaar. Opruien is een ander woord voor vrijheid, vergeet dat niet vanmiddag. Leer dat het de opperste vrijheid is voor ons mensen om nee te zeggen tegen vernietiging en ja tegen elkaar. Opruien is een geuzendaad. Wees er trots op.

JoopFinland

Ab
Zo , die scholieren zijn ingepakt.
Op zijn Nederlands in het pak gemetseld.
https://www.ad.nl/politiek/klimaatspijbelaars-stoppen-even-met-spijbelen~a08da673/

WK
Nu Shell groen is en onze jeugd dus ook is het klimaat gered. Heerlijk deze samenwerking tussen onze jeugd en het grootkapitaal.
Jacques
Jammer dat er geen verslag was over de aanwezigheid van de politie met daarbij ook nog de stillen. Het was overweldigend. De staatsomroep deed haar best om haar uit beeld te houden op een enkele agent na. Deze agent was de behulpzame politie-agent. Het hoefde ook niet. Het waren allemaal scholieren van havo of hoger niveau. Dus welopgevoede lieve kinderen.
De staatsomroep deed haar best.

Cor Rector
Robert Musil, dus ook zonder umlaut. Best wel jammer, als je de feiten niet kent en ook niet controleert, terwijl je hoogdravend tekeer gaat tegen het onderwijs.

Ach gut ome Joop, we kunnen helaas niet allemaal de Robert IJnstijn van de agitprop zijn.

JoopFinland
Ha, weer een komma om te neuken, Cor.... Lekker voor je, toch?Ab
Ben bang dat deze actie minder spontaan is dan men denkt.
Deze kinderen laten zich voor het EU karretje spannen dat "Youth for Climat" heet , bedacht door de EU comm.Met flinke sponsoring.
https://cultuurondervuur.nu/betrapt-europese-commissie-blijkt-drijvende-kracht-achter-het-klimaatspijbelen/
https://cultuurondervuur.nu/betrapt-europese-commissie-blijkt-drijvende-kracht-achter-het-klimaatspijbelen/

Laura
Al is het niet spontaan, al is de helft alleen gegaan omdat het spannend is en ze dan geen les hebben, ik hoop dat er die dag een idee in het hoofd van die scholieren is geworteld. Dat ze door hebben dat hun toekomst wordt weggegooid door volwassenen wiens lange termijn visie reikt tot het volgende salaris.
JoopFinland
Precies Laura, daarom gaat het, dat staat op het spel. Laten we daarom hopen en bewerkstelligen (agit prop noemt rechts dit al) dat het donderdag aanstaande tot wild spijbelen en een wilde demo komt, van de zijde van de scholieren die niet met Rutte op een selfie willen. Opgeruid staat netjes!
Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 februari 2019
Opgeruid staat netjes