Skip to main content

Opgeruid staat netjes (037)

21 juni 2022

Heel veel groetjes aan alle liefdesbaby’s, op en rond deze aan een dun koord bungelende planeet. Al weer bijgekomen van pinkpop of een ander verzetje? Goed zo, Want wij moesten het maar weer es over Verzet met de grote V hebben.

Naar de film geweest: The Troublemaker. Ik vind em online nergens gratis maar goochel er maar es op, misschien heb je meer mazzel. Ik zag em wel voor niks, op een avondje Extinction Rebellion (XR), in de provincie.

Film is engels gesproken maar werd bovendien ook nog es in die taal ondertiteld en dat was prettig. Want qua beeld brengt ie niet veel bijzonders maar de uitspraken van de hoofdpersoon -de oprichter van XR dus- verdienen stuk voor stuk de aandacht die ze in de rolprent krijgen.

Roger Hallam praat als een profeet uit het oude testament en ziet er ook zo uit. Voor jelui van na Frank Zappa die alleen maar onze groene vrind uit de Ukraine voor de snufferd krijgt is dat even wennen maar ik wed dat het na een tijdje smullen is.

Persoonlijk heb ik het meest op met Hallams verwijzing naar de mentale verandering die de klimaatcrisis van ons eist. Dat lijden met de lange ij uit onze cultuur uitgebannen is, en dat dat een verlies is. ‘People are not after happiness (=genotsbevrediging), they want to be whole’.

Radikaal klimaatverzet, in het stadje waar ik geboren ben. Dat triggerde me. Ik kon me niet herinneren dat er ooit iets had plaatsgevonden dat niet door de beugel kon, of tegen de wet was. Wie zouden er op af komen? Zou er een aktiesien(tje) bestaan? Om hoeveel mensen zou het dan gaan?

Ik had bij het betreden van het zaaltje een subcultuurtje verwacht. Jullie kent dat wel: oudere hippies met of zonder hond, en andere mensen die decennia geleden hebben besloten dat een baan en een gezin niet aan hen besteed is. Types zoals ik dus…

Viel tegen. Op de een of andere manier sloot de film in het geheel niet aan bij de tien aanwezigen. Waar XR juist oproept tot aktie far beyond praatfora en leuterkampanjes, daar bleek het groepje medekijkers al lid van Milieudefensie, Greenpeace en noem ze allemaal maar op.

Daarbij was men even oud als ondergetekende. Waar waren jullie? De organisator van de avond moest weliswaar nog dertig worden maar was te bleu om tegenwicht te kunnen bieden aan de gezapigheid die heerste.

Mijn vrouw stelde in de beste traditie van XR voor om de snelweg op te fietsen. Niet pas in de herfst maar bijvoorbeeld donderdag aanstaande. Vijftien man op de pedalen en een banier mee, meer heb je daarvoor niet nodig, zo verheugde zij zich op bijval.

Ik meende in de regen van afkeurende woorden zelfs de vraag ‘waarom’ te horen…

Zelf kwam ik met het plan om jullie te gaan opzoeken. Op school dus. In de les maatschappijleer of biologie, maakt mij niet uit. Heb ik in Finland ooit met veel plezier gedaan. Een lesje opruiing. Feitelijk zou ik voor de klas dit serietje kunnen voorlezen.

Moest ik maar es gaan doen. Zonder er toestemming voor te vragen…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 juni 2022
Opgeruid staat netjes