Skip to main content

Opgeruid staat netjes (032)

11 juni 2020

Een hele goeie donderdag voor alle klimaatkids die vanaf nu de vrijdag weer tot actiedag kunnen benoemen! Vanaf morgen weer aan de bak, jongens en meisjes en ieder die zich daartussen door voelt laveren. We kunnen weer en we zijn er weer…

Een lust voor het oog en het oor, de Black Lives Matter-manifestaties in alle hoeken en gaten. Vooral omdat zoveel van jullie daar verschijnen. En omdat jullie je niet laat wegdrukken door al die enge witmensen die zich bedreigd voelen en corona erbij roepen om de geest weer in de fles te krijgen.

Wat ook leuk is? En behoorlijk noodzakelijk… Het omwippen van die standbeelden, zoals ze dat in Engeland en in Brussel al deden. Dat moeten wij ook gaan doen. Dus morgen niet naar school en ook niet thuis blijven zitten wachten op die slechte videoverbinding. Nee, een stukkie touw scoren en met een man of tien, maar honderd is natuurlijk nog beter, naar het fallussymbool bij jou om de hoek.

Eerst er tegenaan pissen. En dan huppakee!

Voor het gemak heb ik een top-3 lijstje gemaakt van die figuren die in steen, brons of marmer gegoten ons eraan herinneren dat je het als slavendrijver, plantagehouder, beul of downright racist ver kan schoppen in dit fantastische land. Komt ie:

1 met stip: Van Heutsz monument, aan de Apollolaan in Amsterdam. Van deze warmonger bestaat er ook een mooi steentje op zijn graf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, ook in Amsterdam, plus bustes in Coevorden in het mooie Drente en in Arnhem, en ook nog es een beeld in de gevel van het gebouw De Bazel, aan de Amsterdamse Vijzelstraat. Aan dat laatste valt natuurlijk weinig te trekken maar je kunt er wel lekker naar keilen met alles wat maar vliegt…

2: Jan van Riebeek, de founding father van het Apartheidsbewind in Zuid-Afrika. In Kaapstad aldaar staat zijn standbeeld maar wij hadden hier tot 1994 een heuse Jan van Riebeek-dag, op 6 april, en in menige plaats zijn er nog steeds Jan van Riebeek-straten, pleinen en plantsoenen. Zoek er eentje op en doe er je ding!

3. Johannes Kielstra, de gehate Nederlandse gouverneur van Suriname in en rond de Tweede Wereldoorlog. Een stand- of borstbeeld heeft ie niet gekregen maar in zijn geboorteplaats, het Groningse Zwartsluis is een straat naar hem vernoemd. Erop af!

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 juni 2020
Opgeruid staat netjes