Op de barricades in Frankrijk (084)
1871-2021. In Nederland zullen deze jaartallen weinig losmaken. Maar in Frankrijk ligt dat anders: op 18 maart 1871 begon de opstand van de Commune van Parijs tegen de 'voorlopige regering' die was uitgeweken naar Versailles toen de hoofdstad tijdens de verloren Frans-Duitse oorlog het jaar ervoor door de Pruissen maanden onsuccesvol was belegerd. In de door Versailles gesloten vredesovereenkomst was als clausule overeengekomen dat het Pruisische leger een overwinningsparade mocht houden door de straten van Parijs. Alsof hun verdediging niet stand had gehouden. Ik voel de woede nu nog.
Het volk (met name de arbeiders en werklieden uit Belleville en Montmartre) nam het niet. Op de Buttes de Montmartre werden de kanonnen die er stonden opgesteld om de arbeiderswijken te intimideren door de bevolking veroverd, vlak voor ze naar Versailles zouden worden overgebracht.
Wat scheelde was dat in Parijs de bevolking toen de Pruissen oprukten militair was ingedeeld in bataljons van de Nationale Garde. Per wijk. Hét schrikbeeld van de macht. Het geld.
Natuurlijk waren er excessen. Twee generaals die bij voorgaande opstanden op de bevolking had laten schieten werden geëxecuteerd. Dom. Ze hadden ze kunnen gijzelen en ruilen tegen Auguste Blanqui die als kind nog aan de Grote Revolutie had deelgenomen en alle erna. Hij werd het symbool van de opstand. In de cel van de Voorlopige Regering. Als de Commune direct haar troepen naar Versailles had gestuurd om de Voorlopige Regering te arresteren was dat beslist gelukt. In plaats daarvan deden ze een oproep aan de rest van het land Communes naar het voorbeeld van 1793 te vormen en begonnen met een indrukwekkende lijst van hervormingen.
Daardoor lieten ze tijd aan de Pruissen (die net zo bang waren voor het gepeupel als de Franse bourgeoisie) om Versailles te bewapenen met modern wapentuig.
De herdenking is door Anne Hidalgo (PS) uitbesteed aan een communistische wethouder. Een daad waar ze waarschijnlijk spijt van heeft. Want dat werd het sein voor samenwerking met de Gele Vesten. Vanaf donderdag in dit theater.
Ondertussen gaat de strijd tegen Macron haar laatste jaar in. Onverminderd. Op 12 maart waren het de bezitters van autobussen (in Frankrijk traditioneel van kleine ondernemers) die het centrum rond de IJffeltoren bezetten.
6 maart was een belangrijke zaterdag in de strijd van de Gilets Jaunes. Niet alleen demonstraties in Parijs, Lille en Lyon tegen de veiligheidswetten, maar ook de aftrap van het laatste jaar Macron.
Idiote MSM. Hun verslaggeving van de op 17 november 2018 begonnen opstand tegen de regering Macron zal voor altijd de geschiedenis ingaan als fraude. Als de hypotheken van de "journalisten" zijn afbetaald, maar hun schandelijk verraad aan de vrije meningsuiting aan de kaak wordt gesteld. Jaap Timmer (Politieonderzoeker VU) vertelt: 'Ik verwacht dat Nederland iets meer richting het Franse model opschuift'. Iets meer...
Het Franse model betekent afgerukte handen, uitgeschoten ogen, doden en zwaargewonden. Onze schetenwapper verwacht ze bij ons. Hij waarschuwt er niet tegen, hij ziet het ook bij ons verschijnen... Via permanent ME bataljons paraat houden voor inzet in kazernes.
Commisaris Ronald Verheffen, portefuillehouder paraatheid bij de politie, is het daar niet mee eens: 'Als je de ME kazerneert, zoals in Frankrijk, creëer je een hamer die vanzelf op zoek gaat naar een spijker.' Op het moment zijn er 2010 politieagenten permanent beschikbaar voor de ME. Ze worden eerst als gewone politie ingezet voor ze gehelmd en gepantserd gaan matten.
Op 4 februari was er een grote manifestatie van de linkse vakbonden tegen de armoede veroorzaakt door het regime Macron.
Op 6 februari demonstratie tegen de leugens van MSM media. 'Avec la TV on est sous hyphnose'. 'Allumez vos cerveaux', 'verlicht uw hersens'. Als je naar deze vrouwen kijkt zie je de kracht van de opstand. 'Liefde zal overwinnen'. Liefde voor de agenten die de stoet omringen. Wat een helden in de stromende regen. Bij de tv-stations zingen ze de hymne die in 1974 het sein gaf voor de anjer-Revolutie in Portugal. En roepen de journalisten op hun plicht te doen: informeren.
12 bussen van de CRS. Zelfs een waterkanon. De (eveneens gemilitariseerde) brandweer volgt. De brandweer die permanent in actie is tegen de regering Macron. De politie trouwens ook.
Het is een spel van de macht met hun horigen. Gevaarlijk spel. Hier is het ondenkbaar dat de politie de kant van het volk zou kiezen. In Frankrijk niet. Al is ze gemilitariseerd.
Op 27 februari verzamelden de Gilets Jaunes zich te Versailles. Het buiten van de Franse monarchie. Symbolisch. Om de monarch Macron te brandmerken. De centrale figuur die in het spel aan de meeste touwtjes trekt. Nog. Want over precies een jaar zijn er presidentsverkiezingen en Macron staat er niet goed voor. Naar verluidt stelt hij zich niet kandidaat. (WK)