Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (082)

30 november 2020

Op 27 november, op een vrijdag, demonstreerden duizenden tegen de politiewet 'sécurité globale' (article 24; door de Assemblee aangenomen) in de straten van Besancon en Nantes.
In de wet wordt het filmen van politie strafbaar voor journalisten en burgers.
Niemand kan zeggen dat de Gele Vesten voorbij zijn. Ze vormen al 2 jaar het smeermiddel tussen alle vormen van verzet tegen de regering Macron. Tot aan de presidentsverkiezingen van 2022.
Op zaterdag werd het nog eens dunnetjes overgedaan in de straten van Parijs. 46.000 mensen waren op de been. Vervolgens straatgevechten met honderden blackblocs; niet alleen kiosken en winkels in brand gestoken,  maar ook een filiaal van de Banque de France. 'Goed voor het nieuws van 8 uur'.
Uiteraard werd deze 'casseurs' geen strobreed in de weg gelegd en werd niemand van hen aangehouden.
Nooit is er ooit een proces tegen hen gehouden.
De gemoederen waren ernstig verhit geraakt door het gewelddadig optreden van politie in het huis van een muziekproducer dat door een camera werd gefilmd. Ze zouden ook racistische opmerkingen hebben gemaakt. De agenten werden door hun baas minister Darmanin ontslagen, maar dat hielp weinig tegen de woede over de zoveelste misdaad van de politie.
Na het uiteenslaan van de demonstratie bij Bastille werden in buurten kleinere manifestaties gehouden. Het toont de veerkracht van de beweging.
Ook in grote steden als Bordeaux, Lille, Rennes en Lyon werd gedemonstreerd.
Macron dacht de boel in corona te hebben gesmoord maar het verzet gaat door. En de positie van zijn ordetroepen is niet bepaald verbeterd. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 november 2020
Op de barricades in Frankrijk