Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (081)

24 november 2020

4400 gewonden in twee jaar opstand van de Gele Vesten. En voorbij is het niet bewees de viering van de verjaardag op 17 november.

Het filmen van politiegeweld tegen actievoerders zonder vergunning van de prefectuur wordt strafbaar via een nieuwe wet, Article 24,  die door de Assemblee is gejaagd. De politiestaat van Macron gaat steeds verder in de de onderdrukkende maatregelen.
Met een beroep op deze wet was een affaire als die met 'speciaal agent' Benalla (die als lijfwacht van Macron voor de lol demonstranten aftuigde) voor de macht te vermijden geweest. Of de agent die een kei teruggooit naar demonstranten en omdat het werd gefilmd werd betrapt.
Het web staat vol met politiegeweld.
In een tribune in Le Monde hebben de belangenorganisaties van journalisten zich tegen deze persbreidel verzet.

Deze wet werd het onderwerp van de acties op zaterdag 21 november waar de Gilets Jaunes natuurlijk steun aan gaven, al was het maar omdat de strafzaken over politiemisdaden afhankelijk zijn van bewijsmateriaal opgenomen door journalisten of amateurs.
De laatste maanden was het protest wat ingezakt. Maar nu zijn duizenden terug in de straten. Parijs, Toulouse, Besancon, Lyon e.v.a. steden.
In Parijs sloegen de ordetroepen als Romeinse legionnairs met hun knuppels op de schilden om de demonstranten schrik aan te jagen. De gehelmde in het zwart geklede demonstranten gingen het gevecht aan nadat de overigen waren vertrokken.
Wie de beelden bekijkt weet dit is niet over. De opstand tegen het regime Macron gaat door. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 november 2020
Op de barricades in Frankrijk