Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (074)

22 maart 2020

'Ieder land heeft zo zijn eigen methode om met het gevreesde virus om te gaan': de macht in Frankrijk, de presidentieele monarchie ten behoeve van de 1% rijken, heeft de corona-crisis aangewend om via een 'Confinement' ('Lockdown') het verzet in het land op de knieën te krijgen. Er werd afgelopen zaterdag niet gedemonstreerd in de straten van Parijs of zelfs Toulouse, waar de Gele Vesten vorige week nog de autoriteiten en het virus hadden getrotseerd voor de 70e zaterdag op rij (video). Op de dag van verzet die de 71e editie had moeten worden, werd in grote steden al 'de staat van beleg' uitgevaardigd, waarbij een avondklok is ingesteld. 'Blijf thuis!', de gehate minister van Binnenlandse Zaken Castaner, herhaalde het 4x in zijn 'tot het volk'. Al eerder was door zijn baas Macron 'de staat van oorlog' uitgeroepen in een toespraak (5x herhaalde hij 'we zijn in oorlog!'). Van nerveuze politiestaat sinds in november 2018 de opstand tegen de Macronie begon naar 'oorlog'. 'Tegen een onzichtbare vijand'. 'Overdreven gedoe van zuiderlingen' doet men het hier af, zonder te beseffen, met dank aan onze 'vrije pers', wat zich sinds november 2018 in Frankrijk afspeelt. Alsof zij die sinds het begin wekelijks op zaterdag demonstreren niet weten dat het oorlog is, al anderhalf jaar. En nu zet Macron een nieuw wapen in tegen het verzet: het corona virus. Leger op straat. Niemand mag nog naar buiten. Het leger in de straten van Parijs is om te moorden, weet de bevolking van Parijs uit een lange ervaring. 

Dat zal nu niet anders zijn uiteindelijk. De macht laat het volk zien wat zij vermag.

Later herhaalde premier Philippe het nog eens voor wie niet geluisterd had. 'Niet iedereen luistert', waarschuwde Politieprefect Lallement iedereen id bij de hand te houden. Hij doet denken aan de politiechefs tijdens de nazi's in WO2. Net als zijn baas Castaner aan Joseph Fouché, de slager van Lyon. 

U begrijpt ik ben niet de enige die deze vergelijkingen trekt. 

De eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen te laten doorgaan was krankzinnig.  De 2e ronde wordt nu tot nader order uitgesteld. Ook dat doet achter de oren krabben. Waar hebben we dat eerder gehoord. De staatsgreep van  49/3 en nu dit. Dankzij corona, de Reichtagsbrand voor de Macronie. Bij Acte 70 in Parijs was de leus: 'Bevrijd onze kameraden!'. Zo is de Grote Franse Revolutie ook begonnen. Met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, waar de door leger en politie gevangen genomen kameraden uit het naburige Belleville en andere volkswijken werden vastgehouden. 

Van de Bastille rest niets meer dan een naam van een plein en een metrostation. 

Wat men in Nederland denkt, dat de rest van de wereldbevolking net zo gezagsgetrouw, zelfvoldaan, zelfvergnoegd en volgevreten is als wij hier, is helaas gelukkig niet waar. 

Meer dan 40 jaar geleden woonde ik in Frankrijk. 66. De vader van een goede vriendin was politieagent in een stadje waar mijn huis 10 km vandaan stond. Hij was een kleine man die ik wel eens de hand schudde op het marktplein. Hij verbeidde zijn dagen (toen al) achter een typemachine. Die machine bleek zíjn redding toen onverlaten een kogelregen op de gendarmerie afvuurden. Papa werd gewekt uit een mimiddagdutje in de baas zijn tijd en bleef ongedeerd. De kogels zaten in zijn toetsenbord. Wat was het geval? Aan de andere kant van de vallei was uranium ontdekt en dat was de staat begonnen met ontginnen. De broer van m'n liefde blies een bulldozer op. We liepen in een mars tegen 'le nucleaire'. Toen al wist ik dat ons 'pappen en nathouden' daar niet bestond. Natuurlijk, het uiterste zuiden, maar het is de geschiedenis die levend is. Hier is Van der Capellen dood. In Frankrijk niet. Daar strijdt hij mee voor de eisen van vandaag. In Nederland vragen ze zich af of iedereen gek is geworden over deze dodenvereering van de geschiedenis. Terwijl ze zelf gek zijn. Om zich niet te verzetten. 

Het is net Internationale Vrouwendag geweest en onze meisjes hebben zich weer flink geweerd. Maar bekijk de 'Mariannes' twee grenzen verder. Doodsverachting ten opzichte van de moordende politie. Bekijk de video. Vervult het u niet van enige schaamte? (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 maart 2020
Op de barricades in Frankrijk