Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (073)

14 maart 2020

De Ve Republiek, de presidentiële monarchie door generaal De Gaulle ingevoerd, is in haar laatste, zeer autoritaire fase terechtgekomen.
'De belangrijkste sociale hervorming van na Wo2' probeert de regering Macron via het uitschakelen van het Parlement te bewerkstelligen. Met Artikel 49.3.
Terwijl hij in dit Parlement over een comfortabele meerderheid beschikt. Nu hebben inmiddels een aantal van de parlementariërs van zijn partij hun lidmaatschap opgezegd. Vertrouwt Macron zijn eigen partij niet meer?
Is dit een poging om een debacle bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen te voorkomen?
Er wordt gesproken van een staatsgreep. Meer dan 70% van de Fransen zijn het er niet mee eens.
Ondertussen heeft de regering Macron de privatisering van de ADP 'opgeschort'. 'Vanwege conjuncturele redenen'. De markt.
'Privatisering is diefstal' is de leus.

Ik begrijp dat mensen in Nederland moe worden van deze serie. Zelf denk ik op zaterdag ook wel eens 'goh ja, de Gele Vesten...'. Maar de Fransen worden niet moe! Daar gaat het om.
De politie wel. Zichtbaar. Ze moeten beseffen dat de volkswoede zich uiteindelijk tegen hen zal keren. Als ze niet hebben zitten slapen bij de geschiedenisles.
'La retraite par capitalisation'. Dat is het vooruitzicht van de Macronie voor de bevolking.
De stoet van acte 68 in Parijs wordt zoals altijd door de politie afgegrendeld. Een glas drinken in een café of naar het toilet, het is er niet bij. Zo worden met name ouderen (massaal vertegenwoordigd) ontmoedigd mee te lopen.  De ordetroepen dragen nog baretten. De helmen hangen aan de riem. Tot ze orders krijgen erop te slaan. Voor de weekdieren in Nederland is het onvoorstelbaar: 'op TV en in de kranten zien we niks, dus er is niets aan de hand'.
Op Place Jean Jaurès te Toulouse, hoofdstad van de opstand, wordt een charge van de politie verwacht. De demonstratie is niet aangemeld.
Castaner, minister van Binnenlandse Zaken, wil filmen tijdens de demonstraties verbieden. U begrijpt waarom. Zodat zijn mannetjes ongestraft en ongezien kunnen meppen en gazificeren.
Op de opmerking 'Ze zijn met weinigen': zou u mee durven lopen? En een uitgeschoten oog riskeren? In elkaar te worden geslagen of erger?
De spreekkoren gericht op de politie worden steeds gerichter. Zij zijn de comfortzone van de macht. Waardoor ze nog bestaan. Nog over straat kunnen. De laatste strohalm van een systeem dat tot ondergang gedoemd is.
3 maart was het antwoord op de staatsgreep van Macron: de 'zwarte dinsdag' in het land, met verscherpte vakbondsacties. De staking gaat door. Sinds 5 december. Met het hele land: de advocaten, het ballet van de Opera van Parijs tot de spoorwekers en de zorg. 'Bijeenkomsten van meer dan 5000 personen zijn verboden', vanwege covid 19. Zal het virus Macron redden?
Covid 19 of niet, de Gele Vesten lopen voor de 70e keer (zie deze video). Stel u Nederland voor... Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, fopspeen van de macht. Op weg naar Bercy. De politie houdt geen meter afstand, zoveel is zeker. Het ordetuig is bijzonder agressief. Omringen de stoet.
'Aux armes citoyens!' is het enige nog denkbare antwoord: Nationale Gardes zoals tijdens de Revoluties van de 18e en 19e eeuw tegen de macht. Het volk onder de wapenen. (WK)

Gerrit Zeilemaker
Beste Willem,
Een link van een prachtige video met schitterende foto's van de Gele Hesjes van l'Humanite met een strijdbaar lied eronder. https://www.facebook.com/humanite.fr/videos/228742141476157/

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 maart 2020
Op de barricades in Frankrijk