Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (068)

17 januari 2020

In Frankrijk is de grootste sociale strijd uit de naoorlogse geschiedenis aan de gang. Daarom hoort of leest  u er weinig of niets over. Omdat ze, net als met de Revolutie van 1789, bang zijn dat het overslaat. De eerste serieuze poging in de Westerse wereld om zich te verzetten tegen 'het liberale model', 'het globalisme' dat na het verdwijnen van het 'reëeel bestaande socialisme' kon worden doorgevoerd. En hoe: vandaag 17 januari gaat de Nationale staking haar 44ste dag in! Niet alleen het Openbaar Vervoer ligt plat (af en toe wat om de bevolking terwille te zijn), maar de ziekenhuizen, musea, theatergezelschappen, musea, scholen (zie video), brandweer (zie video), advocaten (zie video), universiteiten, olieindustrie, transport, je kunt het zo gek niet bedenken - IEDEREEN is in staking. Alle grote havens van het land zijn niet meer bereikbaar. Zelfs wat wij 'de technische recherche' van de politie zouden noemen staakt, omdat ook zij de privatisering en de invoering van het puntensysteem in het pensioensstelsel krijgen volgens de plannen van de regering. Macron, premier Philippe en de gehate minister Castaner van Binnenlandse Zaken zijn zo slim geweest leger en politie te vrijwaren van het nieuwe stelsel. Anders waren ze al aan het eind zijn geweest, weten ze. Zonder de politieterreur zijn hun dagen geteld.
'Het zijn geen bezuinigingen bij het pensioen', lacht Macron zijn satanische grijns, 'het wordt alleen eerlijker verdeeld'. En geprivatiseerd aan Black Rock, waarvan de Franse topman uit zijn handen het 'L'egion d'Honneur' ontvangt.
Om de reformistische vakbond CFDT, die zich bij de acties van de radicale bonden had aangesloten, heeft Philippe in het overleg van de "Sociale Partners" de 'Age Pivot', 'de spil-leeftijd', die de regering naar 64 wilde verhogen, ingetrokken. Exit CFDT. Maar de acties gaan door. Een meerderheid van de Fransen steunt ze. Dagelijks trekken de stoeten van het protest door de straten van alle steden van Frankrijk. De Gele Vesten zijn de gangmakers, de verbinding tussen de arbeiders en de rest van de bevolking. Zij maken het verschil. Daarom worden ze ook zo genadeloos aangepakt. 'Macron voert oorlog tegen ons', zoals ze zingen.
Uw verslaggever is net terug uit Frankrijk waar hij bonje kreeg met vrienden, eigenaars van een mas in de Pyreneeën die sinds Macron door nieuwe belastingen getroffen worden, maar niet de stap naar verzet kunnen zetten. Daarvoor hebben ze het net nog te goed. Zij, verarmde middenklasse, zetten zich met name af tegen de spoorwerkers, die ze verwijten 'het land te gronde te richten' met de staking die zijn 6e week ingaat. 'Lummelaars die slechts hun eigen belang dienen'. Niets is minder waar: de stakers voeren namelijk geen actie voor zichzelf: zij worden nog gewoon volgens het huidige systeem behandeld. Ze voeren actie voor de komende generaties!
Zaterdag de 'convergence', de gezamenlijke stoet van de stakende werknemers en de Gele Vesten. Begin dit jaar viel weer een dode door het politiegeweld. Een vader van 43 werd door vier agenten tegen de grond gewerkt waarbij zijn strottenhoofd brak.
Wij hier in het land begrijpen er natuurlijk allemaal niets van: 'Waar ga'aat dit over...'.
En dat willen Den Haag en MSM graag zo houden. (WK)

WK
https://consortiumnews.com/2020/01/17/french-popular-uprising-revolution-or-frozen-conflict/

Amerikaanse reactie. The best.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 januari 2020
Op de barricades in Frankrijk