Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (066)

04 januari 2020

Macron is zo schaamteloos geweest om tijdens de traditionele lintjesregen ter gelegenheid van het nieuwe jaar een vriend, de Franse baas van het Canadese investeringsvehikel BlackRock, het bedrijf dat als belangrijkste gaat profiteren van de privatisering van de pensioenen die Macron probeert af te dwingen, voor te dragen voor de hoogste onderscheiding, het Legioen van eer.
Deze aflevering zal weer een hoogst persoonlijke touch krijgen net als toen ik drie weken geleden in Toulouse landde in verhevigde stakingsacties, nu omdat ik uit de Pyrenee├źn terugkeer naar de luchthaven van de Hoofdstad van het verzet terwijl de acties verhevigen. De bus in de vallei beneden naar het busstation van Perpignan staakt weten alle inwoners me te vertellen. Ik speel verbazing. Iemand zal me brengen.
Maar dan de bus. De heenreis Toulouse-Perpignan boekte ik bij Blablabus, een dochteronderneming van de staatsspoorwegen SNCF die voor de 29e dag op rij in staking zijn. Die arriveerde stipt met Spaanse chauffeur. Parijs-Barcelona.
Voor de terugreis denk ik nog slimmer te zijn: ik boek hem bij concurrent Flixbus, eigendom van de Deutsche Bundesbahn. Die staakt niet. Maffers dus.
Om op alles voorbereid te zijn heeft uw verslaggever ondanks zijn jaren een stapelbed besproken in een jeugdherberg te Toulouse de nacht voor zijn vlucht. Ik haat verrassingen nu ik na jaren weer eens per vliegtuig reis. En om wat couleur locale te proeven. Een stoofschotel wellicht. Castelnaudary is niet ver.
De 'convergence' tussen de Gele Vesten en de vakbonden in staking verloopt volgens beide partijen succesvol. Bekijk de beelden van de 60e aflevering van de zaterdagen van de Gilets Jaunes . Wat een elan. Dansers van de Opera naast de werkers in transport, alles gelardeerd met Gele Vesten. Een traditie in een land waar de intelligentsia en de kunsten vinden dat ze niet zonder het volk kunnen. Het land van de Revolutie. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 januari 2020
Op de barricades in Frankrijk