Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (050)

02 september 2019

De 42ste aflevering van de wekelijkse protesten van de Gele Vesten stond in het teken van de 'voorbereiding tot terugkeer' na het zomerseizoen waarin een pauze werd genomen kwa aantallen betogers. De GJ uit Zwitserland en Frankrijk vormden een menselijke keten om elkaar bij Fernet-Voltaire (het vossenhol van de beroemde filosoof met uitgangen naar twee landen) te ontmoeten. De manifestatie aan Zwitserse kant begon bij de VN om aandacht te vragen voor het politiegeweld (veroordeeld door VN-rapporteur Michelle Barchelet) en dan speciaal voor de flashball LBD40, van Zwitserse makelei, die zoveel zwaar gewonden heeft veroorzaakt. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt gebruik van 'eigen munitie' en niet van de door de fabrikant geleverde kogels. 'Oorlogstuig' volgens internationale regels, dat wordt ingezet tegen ongewapende betogers. De demonstranten bezochten bij de VN 'streetmedic Petit Jean' die er een hongerstaking houdt tegen het politiegeweld.
Een afgevaardigde in het cantonaal parlement van Genève heeft een resolutie ingediend om een exportverbod af te dwingen van het wapentuig, in overeenstemming met de conventies van Genève die internationaal gelden.
In Parijs, Toulouse, Bordeaux en vele andere plaatsen werd als vanouds gedemonstreerd. Massale interventies van de politie om te intimideren, terwijl er hoegenaamd niets gebeurde. 'Le putain Macron' zingen de betogers. Het zwaarbewapende politietuig dat achteruitlopend aan de stoet voorafgaat is belachelijk. De intimidatie werkt niet.
Wel is vermoeidheid opgetreden bij enkele leiders van de beweging van het eerste uur. Jerome Rodrigues, die in januari een oog werd uitgeschoten met een flashball, neemt een pauze, na maanden van bedreigingen en intimidatie jegens hem en zijn familie. Maar hun plaatsen worden ingenomen door nieuwe mensen. De strijd gaat door.
Op 17 november is het een jaar dat de wekelijkse protesten een aanvang namen. Deze datum gaat uitgebreid gevierd worden. Daar kunnen Macron, Castaner en Philippe vergif op innemen. (WK)

WK
En soms dwingen ze de politie achteruit!

https://youtu.be/HBDpWesSFgY

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 september 2019
Op de barricades in Frankrijk