Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (031)

26 april 2019

Het grappige (voor zover mogelijk in deze situatie) van president Macron in zijn door de brand in Notre Dame een week uitgestelde 'conclusie' van het grote debat (laten we het maar in kleine letters zetten) is dat hij de Gele Vestjes, de verzwegen motor achter het hele debat, als een politieke partij ziet, zoals er zoveel zijn. Hij begrijpt niet dat hij met het Franse volk te maken heeft.
In zijn adres op prime time had hij het over belastingverlaging, over van alles, maar niets concreets, geen enkele concessie aan de volksbeweging, die zich dan ook genegeerd voelt. Wat wil deze meneer in het Elysee vragen ook zij die een omwenteling vrezen zich af. Heeft hij de zaak nog wel onder controle met zijn flash balls en politie in jeans? Is hij niet losgezongen van de realiteit met zijn praatjes waarvan hij zelf zichtbaar geniet? Er breekt een moment aan dat Macron een obstakel gaat vormen voor de klasse die hij vertegenwoordigt. Dan zijn zijn dagen geteld.
Een van de grappigste passages vormde zijn oproep aan het Franse volk vooral niet blanco te stemmen. 'Dat leidt tot niets'. Zo'n stimulans om te stemmen voor die Europese nep-verkiezingen hebben de Fransen echt nodig. Verwacht dat ze helemaal niet gaan stemmen zoals wij ook zouden moeten doen. Om een middelvinger op te steken naar dat hele Brusselse circus met haar miljarden waterhoofd.
Maar eerst komen er nog 'Actes'. De strijd gaat gewoon door. Of gewoon, dat is niet het juiste woord. Want alles is juist ongewoon in het land waar ze dachten de arbeidersklasse na een roemrucht verleden uit te schakelen en daarom volgt de hele wereld ademloos wat zich in het land van de Revolutie afspeelt. Zaterdag meer. Live te volgen. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 april 2019
Op de barricades in Frankrijk