Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (004)

30 november 2018

Terwijl premier Edouard Phillippe vandaag twee woordvoerders van de gele vestjes ontvangt, bereidt Frankrijk zich voor op de dag van morgen, de tweede zaterdag dat de beweging een poging gaat doen om regeringscentrum Parijs lam te leggen. Na nu twee weken van mobilisatie van het volk in het hele land. Vorige week leidde dat al tot chaotische taferelen (zie aflevering 2) en de kans dat na de 'generale repetitie' nu echt massale toeloop uit de provincie komt is niet denkbeeldig. Ze komen met bussen, treinen en eigen vervoer uit het hele land. Ondanks gestook van de regeringsmedia (de bekende mantra: 'overlast voor de burger door barricades'; 'branden op de Champs Elysees!') steunt maar liefst 84 procent van de Franse bevolking de acties! Zie hier, en dat schrijft 'Le Figaro' ('De Kapper'), echt geen blad van oproerkraaiers.
Leidende politici (ondermeer de links-radicale Mélenchon) hebben aangekondigd zaterdag acte de présence te geven. Een aantal van hen moet uitkijken niet te worden uitgejouwd.
Zoals voorspeld is de beweging na Franstalig België nu ook de taalgrens overgestoken en zijn in Vlaanderen de eerste barricades opgetrokken. Terwijl de NOS nog zo had geroepen dat het tot Wallonie beperkt zou blijven.
De vraag is natuurlijk wanneer de gele vestjes ons land bereiken. Moet daar weer eerst Pichegru voor over het ijs? Dat het een strenge winter wordt in Europa is zeker.
En dan wordt het gebed direct verhoord en komt er een uur later een bericht dat zaterdag in Den Haag door Nederlandse gele vestjes actie wordt gevoerd. En ook in Nijmegen. 'Niet zoals in Frankrijk.', zegt de woordvoerster, 'Zonder geweld'. Hebben de gele vestjes geweld gebruikt? Wat een leugen. De politie heeft geweld gebruikt. Ze hebben het dapper ondergaan zonder te reageren. Wat brandjes in Parijs' duurste winkelstraat; het koopcentrum van de elite. Er zijn wat stenen gegooid na traangas en charges met de wapenstok. De macht, de perfide Minister van Binnenlandse Zaken Castaner, heeft geprobeerd dat op het conto van 'extreem rechts' te schrijven en beweerde dat Lepen ertoe had opgeroepen. Een ooggetuige verwijst het naar het rijk der fabelen (zie hier https://youtu.be/YAXy-2srrNo).
De discipline van het volk tegenover de geoefende vechtmachines van CRS, Gendarmerie en Police Nationale is juist voorbeeldig geweest. Ze beschermden zich tegen de traditionele inzet door de politie van agents provocateurs die vernielingen aanrichten. Ter plekke georganiseerde ordediensten. Vanaf de Arc de Triomphe werden traangasgranaten afgevuurd. Tijdens de Commune stonden daar kanonnen. Vrouwen hebben weer hun opvallende rol van 'Mariannes' gespeeld in de confrontatie met de ordetroepen. Ook daar vinden de opstandelingen moeiteloos hun historische rolpatronen. Oude omaatjes die de oproerpolitie toespreken als hun kleinzonen.  
En daar kwamen ook de eerste scheurtjes in de politiegelederen. De verslaggeefster op de Champs Elysees vertelt hoe er een politiecharge vanaf de Boulevard Hausmann op handen was. Toen die werd afgeblazen en de ME zich terugtrok staken de gehelmden hun duimen op naar de demonstranten. 'Ga zo door!'. Ze weten dat ze ook voor hun toekomst vechten. En dat hun families hun werk meer en meer verachten. Andere politieagenten tonen anoniem hun solidariteit met de gilets jaunes. Waarmee ze hun achterwerk laten zien aan Macron.
Het zijn vege tekenen voor 'Jupiter' en zij die zich met hem verbinden. Het is zijn grenzeloze hooghartigheid die de bevolking tot razernij brengt. Het is de wereldvreemdheid van Marie Antoinette die toen ze het volk 'brood' hoorde roepen verzuchtte 'maar waarom eten ze dan geen brioche?'  (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 november 2018
Op de barricades in Frankrijk