Skip to main content

Onze milde kant (007)

03 maart 2018

Ook KRO. Afrin. Volgens een petitie in het internet staan we ervoor, met een uitroepteken. We spreken ons uit tegen de aanvalsoorlog van de Turkse leider Erdogan. Dus niet tegen oorlog maar tegen aanvalsoorlog. Is er verschil tussen aanvals- en verdedigingsoorlog? Moet je voor of achter of in Afrin gaan staan als je tegen oorlog bent?
In KM worden we nauwlettend op de hoogte gehouden van de oorlog. Het liegt er niet om in Afrin. Het is er oorlog zoals we de oorlog kennen, of menen te kennen. Je moet van goeden huize komen om de strategie van de verschillende partijen te kunnen volgen. Oorlog is echt niet aan de dumbo's onder ons besteed...
We lezen bijvoorbeeld over een 'sluwe' man, in het Kremlin. Een echte zwaargewicht, die Putin. Een denker van het grootste kaliber. Iemand met wie we rekening moeten houden, zo hoorden we hem gisteravond zelf zeggen. Hij had een superraket in de aanbieding. Een sluwe raket. Het moet raar lopen wil deze grote geest niet de Nobelprijs krijgen.
Behalve Putin treffen we in of op Afrin ook Sjoerd, uit Eindhoven. Stekeltjeshaar, tattoos, kleine oogjes, zo staat hij afgebeeld op de borden die bij zijn begrafenis werden meegedragen, door zijn Koerdische medestrijders. Sjoerd sneuvelde aan de kant van het YPG. Die vechten voor een multicultureel en tolerant Syrië.
Deed Sjoerd dat ook? Onze Brabantse held was al gepokt en gemazeld in het edele oorlogsbedrijf voordat hij in Raqqa vocht, tegen IS. Stekelmans had zijn sporen verdiend in Ukraïne. Daar kun je ook vechten. In de aanval of in de verdediging. Sjoerd verdedigde er de Ukraïers tegen de Russen. Aan de kant van neonazi's.
Voor Sjoerrd zelf maakte het allemaal niet zoveel uit. Hij noemde de oorlog in de Ukraïe eentje 'om de macht', en vond die in Syrië 'belangrijker, want die gaat om de vrijheid'. Een strijdmakker van hem formuleert het minder enigmatisch: 'Sjoerd ging gewoon voor de oorlog, de echte oorlog'. De oorlog van Erdogan, Putin en Afrin dus... (gvd)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 maart 2018
Onze milde kant