Skip to main content

Octopussy (282)

zaterdag 4 november-2006
Wij hebben in de vorige aflevering nog een paar zinnenprikkelende details laten liggen. Omdat het zo al moeilijk genoeg was om het beeld knappies scherp te krijgen. Wil niet zeggen dat die details onsmakelijk waren. Nee, nee. Zo is Eddie Trump’s Nederlandse filiaal van Elite Model Management ondergebracht op de Keizersgracht 448 in Amsterdam. Historisch adres, want in 1993 sneuvelde daar de firma Baslandes van de zwaar van zwendel en witwassen verdachte Robert Jan Doorn. Nou kan je er natuurlijk niks aan doen als de vorige bewoner van je huis een bezwadderd verleden heeft, maar u weet wat wij van toeval vinden.
Iets serieuzers dan. Toen ome Jaap Kroonenberg zich in 1996 niet helemaal wel aan boord meer voelde, trok hij twee mensen aan om zijn business op de rails te houden. De door ons al
voor het souffleurshokje getrokken Eddie Trump (gezegend met uitstekende Israëlische contacten) en de Belg Pierre Salik, een zeer in de kluiten zittende jeansfabrikant. We mogen aannemen, dat de in textiel en met stenen stapelen, drugsfinancieringen en financiële goocheltrucs stinkend rijk geworden ome Jaap geen wildvreemden in zijn paleis toeliet. Toen hij in 1997 overleed liet hij zijn imperium dus in vertrouwde handen achter.
Rest nog de vraag wie die Pierre Salik is. Moeten we even in Brabant de grens over. Salik behoorde namelijk tot de Cercle des Nations. Een club waar je nog steeds niet vrolijk van wordt. Een citaat uit een artikel van Walter de Bock, de nestor van de Belgische onderzoeksjournalistiek:

“ ... Cercle des Nations, een selecte club gevestigd in een imposant gebouw in de Franklin Rooseveltlaan, tegenover de ULB in Brussel. De pronkerige salons van deze Cercle -waar geen vrouwen waren toegelaten- vormden in de periode 1970-1985 zowat het hoofdkwartier van de deftige politieke rechterzijde. Wekelijks werd er gedineerd en geconfereerd met de top van de zakenwereld en de diplomatie, samen met figuren van extreem-rechts en de onderwereld. Het zou vele jaren duren vooraleer de onderzoeksrechters en parketmagistraten van Brussel tot de slotsom kwamen dat achter de schermen van de Cercle des Nations in werkelijkheid een criminele bende opereerde die haar tentakels uitstrekte tot ver in de bankwereld, de politiek en ook het Brusselse uitgaansleven."

Even wat anders dus dan het barretje Hilton of de Lexington in onze hoofdstad. Hoe dit ook zij, Pierre Salik werd net als zijn Cercle-kameraden oud-premier Van den Boeynants, wapenhandelaar Roger Boaz, graaf Hervé d’Ursel, baron Benoit de Bonvoisin, ex-minister Jacques van Offelen en ander hoog gespuis uiteindelijk veroordeeld tot hoge boetes en wat voorwaardelijke strafjes wegens het opzetten van grootscheepse fraude-operaties om de fiscus een oor aan te naaien. Hun mogelijke betrokkenheid bij het plannen van een frisse staatsgreep, hun mogelijke banden met de Bende van Nijvel-tragedie, hun aandeel in klaterende seksschandalen en/of handel in roesmiddelen bleven buiten de invloed van de kadi. Hoe gezellig is het dus, dat nou juist deze Pierre Salik in 1996 opduikt als hotemetoot in de Kroonenberg-groep. De wereld is klein. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen