Skip to main content

Even geen zon in Libanon (001)

08 april 2017

donderdag 28 maart-2013
Nog een paar weekjes en de Libanezen kunnen hun stembiljetten in de gleuf stoppen voor een nieuw parlement. Of die verkiezingen gladjes zullen verlopen is net zo twijfelachtig als een loonsverhoging van 100 piek per maand voor de bewaker van Mark Rutte's damesfiets. Niet alleen loopt de oorlog bij de oosterburen af en toe over naar Libanees grondgebied, maar ook de zuiderburen gieren af en toe de grens over om te laten zien wie er nou eigenlijk de baas is in de regio. Als reden voor die hernieuwde spierballenshow verwijst Tel Aviv naar wat lullige activiteiten van Hezbollah. Altijd prijs.
Maar er is nog een reden om de noorderburen voor de ballen te schoppen. Dat heeft te maken met dezelfde eilie die zich nu rond Cyprus afspeelt: de verdeling van de enorme gasvoorraad voor de Levantijnse kust. Zo ligt er een lekker happie ter hoogte van Gaza, maar wij voorspellen nu al dat de Palestijnen het gewoon kunnen schudden. Hamas kan aan het gas. En als het aan Israël ligt krijgt Libanon ook niet alteveel en is daarom extra gebaat bij een noorderbuur waarvan de gezinsleden elkaar naar het leven staan. Het pannetje staat trouwens al op het vuur. De CIA heeft gisteren namelijk ten tweede male de redelijk populaire voorzitter van het Libanese parlement Berri en legerleider Kahwaji gewaarschuwd voor aanslagen op hun leven. Is de Firma in ieder geval gedekt als de heren voor hun noten worden geschoten of Van Speijk een hand kunnen geven.
Of ze in die regio ook hun best doen om ons over een jaar of tien in staat te stellen om een koppie thee te zetten. Heerlijk.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Even geen zon in Libanon