Skip to main content

donderdag 28 maart-2013
Nog een paar weekjes en de Libanezen kunnen hun stembiljetten in de gleuf stoppen voor een nieuw parlement. Of die verkiezingen gladjes zullen verlopen is net zo twijfelachtig als een loonsverhoging van 100 piek per maand voor de bewaker van Mark Rutte's damesfiets. Niet alleen loopt de oorlog bij de oosterburen af en toe over naar Libanees grondgebied, maar ook de zuiderburen gieren af en toe de grens over om te laten zien wie er nou eigenlijk de baas is in de regio. Als reden voor die hernieuwde spierballenshow verwijst Tel Aviv naar wat lullige activiteiten van Hezbollah. Altijd prijs.
Maar er is nog een reden om de noorderburen voor de ballen te schoppen. Dat heeft te maken met dezelfde eilie die zich nu rond Cyprus afspeelt: de verdeling van de enorme gasvoorraad voor de Levantijnse kust. Zo ligt er een lekker happie ter hoogte van Gaza, maar wij voorspellen nu al dat de Palestijnen het gewoon kunnen schudden. Hamas kan aan het gas. En als het aan Israël ligt krijgt Libanon ook niet alteveel en is daarom extra gebaat bij een noorderbuur waarvan de gezinsleden elkaar naar het leven staan. Het pannetje staat trouwens al op het vuur. De CIA heeft gisteren namelijk ten tweede male de redelijk populaire voorzitter van het Libanese parlement Berri en legerleider Kahwaji gewaarschuwd voor aanslagen op hun leven. Is de Firma in ieder geval gedekt als de heren voor hun noten worden geschoten of Van Speijk een hand kunnen geven.
Of ze in die regio ook hun best doen om ons over een jaar of tien in staat te stellen om een koppie thee te zetten. Heerlijk.

  • Datum: .

vrijdag 29 maart-2013
Op 18 april, middenin een polletieke limbo, besluit de Libanese regering welke van de 52 olieboeren die zich hebben aangemeld voor het loodgieterwerk bij de olie- en gaswinning in het gebied voor de kust van Israël's noorderbuurtjes in aanmerking komt voor de hoofdprijs. Onder de kandidaten ondermeer de grote Amerikaanse grissers Chevron en Exxon en hun Europese neefje Royal Dutch Shell. Waarop die officiële toestemming precies betrekking heeft is overigens nog niet helemaal duidelijk. Er is namelijk tussen de twee buurtjes eilie ontstaan over de precieze zeegrenzen in het betrokken gebied. De een zegt zus, de ander zo en dan gaat het om 850 vierkante kilometer. En je zal net zien, precies binnen dat ongelukkige vierkantje ligt een waanzinnige plas olie of een donderwolk gas. In ieder geval genoeg om een paar ton narigheid heen en weer te schieten. Het houdt niet op. Maar ja, het gaat om een hele stoot poen en dan is alles geoorloofd. Stay tuned.

  • Datum: .