Skip to main content

Don't cry (001)

27 februari 2017

donderdag 14 maart-2013
Dwars door alle feestelijkheden rond pappa Franciscus aka Jorge Bergoglio weerklonken vanuit Argentina ook heftige dissonanten. Zo kreeg Reynaldo Bignone gisteren levenslang. De laatste Argentijnse juntaleider tot nu toe ontving deze surprise vanwege zijn aandeel in operatie Condor. Een in 1975 door de CIA en Zuidamerikaanse rechtse regimes op de rails gezette geheime campagne om alles wat naar links rook te elimineren. Naar schatting 60.000 mensen waren de sjaak. Kan ook nog wel een onsje meer zijn.
Als de slachtoffers jonge kinderen hadden werden die vaak overgedragen aan koterloze rijke stinkers. Dat was uiteraard niet aan de orde bij linkse geestelijken (hoewel) die her en der wegens hun al te sociale praktijken vroegtijdig door de Condors werden verenigd met hun lieveheer. Of zo werden gekoejeneerd dat het bidden hun verging. Zoals bijvoorbeeld de twee Argentijnse jezuïeten Orlando Yolio en Franz Jalics. Na vijf maanden de juntahel te hebben meegemaakt keerden zij totaal verkreukeld terug op aarde. Toen hij alles weer een beetje op een rijtje had beschuldigde Yolio zijn jezuïtische principaal Bergoglio ervan hem en zijn makker te hebben uitgeleverd aan Bignone's knuppelaars. Was het waar? Ben je gek. De gisteren voor het eerst aan ons verschenen Franciscus zorgde er dan ook voor dat ze uit de orde werden gemieterd. Verder zou hij handlangers van juntakopstuk en P2-logelid admiraal Massera toestemming hebben gegeven om diens polletieke gevangenen onder te brengen in zijn vakantiehuisje op een eiland in de River Plate met de uiterst toepasselijke naam El Silencio. Was het waar? Ben je mal.
En dan was er nog de familie De la Cuadra. Die verloor tijdens het regime van Videla en zijn opvolgers vijf bloedverwanten, onder wie een 5 maanden zwangere vrouw. Zij was in 1977 opgehaald en vervolgens verdwenen. De familie wendde zich tot Bergoglio voor hulp en die gaf een loslopende monseigneur opdracht om de zaak uit te vlooien. Diens maandenlange missie leverde niet meer op dan een brieffie van een kolonel. De bewuste vrouw bleek in gevangenschap een meisje te hebben gebaard en was daarna gekeeld. Het meisje was liefderijk opgenomen in een gezin dat “te belangrijk” was om de identiteit ervan te onthullen. Einde historia. Bergoglio deed verder niks meer en waste zijn handen in onschuld.
Leuke gozer, die Franciscus. Zo eenvoudig en menselijk. Goddank gaat deze pappa niet zover als die van onze toekomstige koningin. Hij heeft niet gezegd dat ie er niks van gewusst heeft.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 februari 2017