Skip to main content

Valse vlag (022)

02 maart 2017

vrijdag 20 april-2012
Beter laat geplast dan vroeg benat. Vorige week besliste een trio Londense pruiken in hoger beroep dat ene Abu Qatada niet mocht worden uitgeleverd aan Jordaniƫ. Want daar stonden hem minder gezellige dingen te wachten die niet thuishoren in het boekje over mensenrechten.
Abu werd en wordt door baardbestrijders afgeschilderd als de rechterhand van Osama in de westerse wereld toen die nog niet te water was gelaten. De Britse autoriteiten zetten na de voorstelling van het Flying Circus op Manhattan dan ook een koortsachtige zoekactie op touw om Abu bij de djalaba te vatten. En zij vonden hem tenslotte in oktober 2002 op een hokkie vlakbij Scotland Yard. Ze plakten hem tot maart 2005 achter het streepjesbehang en lieten hem vervolgens weer buiten, maar wel aan de korte lijn. In augustus van datzelfde jaar verzocht Jordaniƫ om Abu's uitlevering en in afwachting daarvan keerde hij terug tussen de streepjes.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft in reactie op de beslissing van voornoemde pruiken al naar buiten geboerd, dat de Staat in nog hoger beroep gaat. En dat is redelijk opzienbarend gezien het feit, dat Abu in de periode voor 9/11 niet alleen voor de fanatieke baarden in touw was, maar ook voor MI5, de Britse contra-spionagedienst. Dat was de reden waarom de Britten weigerden hem achter het gaas te mieteren, ondanks de oekaze's uit verschillende Europese landen en de USSA.
In hoeverre Abu in zijn rol als MI6-snitch allerlei ongein in Engeland heeft weten te voorkomen komt mogelijk pas in het jaar 2150 na Christus naar buiten. Maar zeker is wel, dat hij in de voorverkoopjaren van het Flying Circus bijvoorbeeld de mede-baard thuis ontving, die zich later als leider van een islamitische bombrigade uitleefde op een stel treinen in Madrid met sportief afgestaan materiaal van het Spaanse leger. Verder had ie ook nog neus aan neus gezeten met de bijdehand, die met een paar extra large sportschoenen een vliegtuig in brokjes naar beneden wilde dirigeren. De Madrileense traincrusher kon zijn gang gaan. De shoebomber werd gevat. Wat was het aandeel van Abu bij beide gevallen? Onbekend. En daarom extra intrigerend. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017