Skip to main content

Octopussy (532)

donderdag 29 mei-2014
Wist ie het of wist ie het niet? Robbie van de Rhee. Had hij wel due diligence gepleegd op Janko F. Rottmann, zijn zakenpartner in spe? We gokken erop dat ie het niet wist. Anders had ie zijn paringsdans geen half jaar laten duren. Hoewel...
Rottmann was/is namelijk een notoire Oostenrijkse Ponzi-artiest, die midden 1995 door handhavers in Graz naar binnen werd getrokken voor een eerste verhoor. In verband met het illusionistisch in de lucht houden van allerlei investeringsballen. Janko nam na dat verhoor de poten en vestigde zich in het redelijk naburige München. In februari 1997 zette een jurk van het Landesgericht in Graz vriend Janko op het nationale verlanglijstje. Raakte de betrokken artiest blijkbaar niet vreselijk van in de war. Een jaar later vroeg ie doodgemoedereerd de Duitse nationaliteit aan. Zonder de Krauts ervan te verwittigen dat ie in zijn Heimat op het verlanglijstje stond.
Als Janko nou uit Timboektoe afkomstig was geweest hadden de Duitse autoriteiten misschien nog even een stevige hengel uitgegooid naar de achtergronden van de aanvrager. Maar Janko kwam uit Oostenrijk, dus ouwe jongens Sachertorte. En bij de collega's van de afdeling Bevolking in Graz hing blijkbaar dezelfde sfeer, want in februari 1999 werd de heer Rottmann de Duitse nationaliteit aangemeten.
Maar in augustus van datzelfde jaar kregen de Hotemetoten in München plotseling te horen dat Janko ernstig werd gezocht in Graz omdat ie een x-aantal mensen à la Ponzi van hun poen had afgeholpen. Daar werden de gestreken Deutsche Lederhosen knap pissig van. Ze doken in hun strafwetboek en takelden artikel 48 naar boven. En Janko kon het schudden. In juli 2000 raakte hij zijn Duitse nationaliteit kwijt. Daarmee werd ie statenloos en meteen een cause célèbre in het Europese mensenrechtenwereldje. Hij gooide zijn zaak voor de kadi in Straatsburg, maar die vond in september 2009 dat onze oosterburen in hun recht stonden.
Al dat juridisch gedreutel kost een paar centen, maar die had Janko wel. Hij was namelijk na zijn echec in Oostenrijk vrolijk verder gegaan met het grootscheeps belazeren van luitjes, die met hun overtollige poen iets avontuurlijkers wilden doen dan duffig hun spaarvarken spekken. Eerst via Alpha International Security Services in München en toen dat de top van de Betenberg had bereikt via MCR Diamond Enterprises in Londen. Die glimmeronderneming ging in 2009 down.
Of Janko direct daarna het Royal Investment Consortium los liet op de blinde investeringshaantjes onttrekt zich aan onze waarneming. Zeker is wel, dat het nieuwe kaperschip van Janko de Schuimer vorig jaar ineens opdook voor de kust van Zuid-Spanje. Daar probeerde Robbie van de Rhee net zijn ener2save-jolletje in zee te duwen en werd ie gepraaid door Janko. De statenloos geraakte piraat, die na zijn nederlaag in Straatsburg zich terugtrok in Belize (1). Volgens zijn spookachtige bootsman James Goldstein kwam het niet tot zaken met Robbie (2). Maar wij laten ons niet zo snel in het kruis tasten. Vandaar een goede raad: stay tuned.

(1) Op 29 januari van dit jaar gaf hij het volgende adres op aan de Amerikaanse autoriteiten: 16 Albert Hoy, Avenue, Belama Phase 1, Belize City, Belize. Op hetzelfde adres huisde Janko's gebakken luchtonderneming MCR Investment Group Ltd.
(2) Zie aflevering 531 dd. 27 mei 2014.

Klik hier om uw reactie toe te voegen