Skip to main content

The return of mr. Polly Peck (005)

06 april 2017

zaterdag 17 november-2012
Was het overmoed? Was hem wat beloofd? Wat kon avontuurlijk ondernemer Asil Nadir normaliter verwachten bij zijn terugkeer naar Londen voor een proces wegens het leeghalen van zijn succesvolle onderneming Polly Peck in de jaren tachtig/negentig? Niet veel goeds. Tenzij je zo maso bent om tien jaar lang in een eenvoudig onderkomen te bivakkeren en ook nog eens voor zestig meloen te worden kaalgeplukt (1). Rekende hij misschien op de invloed van zijn ouwe Conservatieve vrienden binnen het wereldje van de beffen en de pruiken? Had hij die dan? Yes, he had.
Toen John Major in 1990 de tent van Maggie Thatcher overnam was de bodem van de Conservatieve partijkas tot in alle hoeken zichtbaar en hij verzocht fundraiser lord Alistair McAlpine om daar wat aan te doen. Een van de buitenlandse mestboeren van spaarvarkens die deze lord scharrelaar praaide was Asil Nadir. Met succes. Asil doneerde 1 meloen. Met uiteraard de gedachte tussen zijn kwabben dat ie daarvoor iets nuttigs terugkreeg. Mogelijk in de vorm van een soort vrijgeleide als ie gedwongen werd de poten te nemen als de Britse speursmurfen te dicht bij kwamen. Uiteindelijk nam hij niet de poten maar de vleugels. Van een privé jet. Terwijl alle speursmurfen en hun familie de andere kant opkeken. Maar kennelijk had hij daarmee al zijn tegoeden bij de Conservatieven opgesoupeerd. Getuige die tien jaar kruipruimte en de zestig meloen plukpremie, die hij dit jaar voor de ballen kreeg.
Ook met gappie McAlpine ging het niet goed. Door het gegrut van Angela Biggs Davison verschenen in de beginjaren negentig in het magazine Scallywag ellendige berichten over de hang naar koterhopsen van de Conservatieve bagman (2). Hij dreigde het magazine voor de kadi te zullen sleuren, maar gek genoeg kwam het daar nooit van. Wel bumpte de hoofdredacteur van het magazine op raadselachtige wijze op de heer M. Hein en ging zijn magazine de bietenberg op. Hoe opvallend is het dus in deze context, dat kindervriend McAlpine wel de BBC te grazen nam nadat de Britse zender onlangs met dezelfde story kwam aankakken? Nou, de bewijzen voor zijn koterescapades waren in januari 2010 bij Angela in beslag genomen, dus de weg was vrij (3). Er kwam geen rechtzaak van de clash tussen good old Mac en de BBC. Maar voor 230.000 euro wil je nog wel eens een zak zand over een heikele affaire gooien.
En Nadir? Allah hoort hem brommen. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 4 dd. 1 november 2012.
(2) Zie aflevering 11 van de serie “Staatsgeheim” dd. 11 november 2012.
(3) Zie opnieuw aflevering 11.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 april 2017
The return of mr. Polly Peck