Skip to main content

Reporter zonder grenzen (004)

08 april 2017

woensdag 23 februari-2005
We hebben het al eerder gezegd, Jeff Gannon was een druk bezet mens. Jeff (pseudoniem van James D. Guckert) was actief in de Republikeinse partij en daarmee sympathiserende clubs. Zo was hij vorig jaar onder andere spreker op de Capitol Hill Bible Leesbijeenkomsten van dominee Rob Schenk, een anti-abortus activist. Hij schreef artikelen voor American Enterprise, het clubblad van het neoconservatieve American Enterprise Institute. Veel van zijn artikelen waren gericht tegen gelijke rechten voor homo’s. Het leverde hem in elk geval uitnodigingen voor de kerstfeestjes op het Witte Huis op. Het soort uitnodiging dat binnen de ook daar kleine politiekeen journalistieke wereld extra status oplevert. Wie krijgt het wel en wie niet. Nou, Jeff kreeg het wel, in 2003 en in 2004. Fox News noemde hem “a terrific Washington bureau chief and White House correspondent”.

Op één van zijn eigen websites had Jeff een radioprogramma “Jeff Gannon’s Washington, dat ook uitgezonden werd op righttalk.com, ook gelieerd aan de republikeinse partij. Zijn programma’s gingen overigens niet over prostitutie of homobelangen maar over politiek. Gedurende de verkiezingsperiode richtte hij zijn artikelen en (internet-) radio programma’s tegen de herverkiezing van de democratische senator Dasche in de staat South Dakota. In die periode beschuldigde hij de politiek redacteur van de South Dakota Angus Leader van vooringenomenheid en anti-republikeinse opvattingen. Ook de krant zelf werd door Gannon in dat daglicht geplaatst. Zijn artikelen en opmerkingen werden overgenomen door een aantal conservatieve bloggers in South Dakota ("a href="http://www.daschlevthune.com" target="_blank"tempgt;daschlevthune.com van de geschiedenisprofessor John Lauck en southdakotaPolitics.com van de jurist Jason van Beek). Naar later bleek werden beide heren betaald uit de campagnegelden van de republikeinse partij. John had 27.000 dollar ontvangen en Jason 8.000 dollar. Dit kwam aan het licht doordat de partijen na de verkiezingen hun inkomsten en uitgaven publiek moesten maken. Toen doken de namen en de bedragen op.

Nu gaat het bij Gannongate niet om een seksschandaal, of om de relatie tussen seks en politiek. Als dat het geval zou zijn: maak het openbaar en verder geen gezeur. Ware het niet dat Gannon, vermomd als journalist, undercover activist voor een politieke partij was; mediamanipulatie dus. Deep politics USA style; een gewone dirty tricks campagne met vermomde politieke propaganda. Nieuw is dat er zo’n geregisseerd gebruik van de nieuwe media plaatsvond, internet, internetradio, bloggers en talkradio. Namaak ‘nieuws’ en een namaakreporter. Nu is vermomde politieke propaganda niks bijzonders, want er zijn de afgelopen 12 maanden al 6 "collega’s" van Gannon door het Witte Huis betaald om "“nieuws" te maken, over politiek gevoelige onderwerpen op het gebied van volksgezondheid en onderwijs. Volgens de Amerikaanse Rekenkamer, de GAO, was dat gewoon “covert propaganda betaald uit belastinggelden. Maar ja, who cares?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Reporter zonder grenzen