Skip to main content

Man? Paard? (002)

15 augustus 2016

Toegegeven. Dat voormalige Mossadmeisje Einat Wilf bevond zich een beetje in de periferie van het Washington Institute for Near East Policy, het kind van AIPAC (1). Maar als we nog een beetje verder naar de buitenkant uitwijken vinden we onder het hoofdje “Our experts: outside authors” ene Henri Barkey. Een professor aan de particuliere Lehigh universiteit in Bethlehem. Nee, niet daar. In Pennsylvania USSA. En verder vervult onze Henri de functie van directeur van het Middle East Program van het Woodrow Wilson International Center for Scholars. Een instituut waar allerlei brains de huidige wereldproblemen bestormen.
Barkey deelt zijn leven met Ellen Laipson. Een voormalige smurfin uit de hogere echelons van de CIA, die zich net als haar hushpup Henri expert mag noemen op het terrein van Midden-Oostelijke narigheid, ook al tot de verzameling outside authors van het Washington Institute behoort en bij gelegenheid Barack O. adviseert iets te doen of te laten. Op zich vormen Henri en Ellen al een kostelijke cocktail voor fervente complotdenkers. Maar het feit dat Henri samen met ex-CIA agent en Fethullah Gülem-gabber Graham Fuller in 1998 het boek “Turkey's Kurdish Question” de bibliotheken heeft ingeslingerd moet bij de liefhebbers een acuut delirium veroorzaken(2). Met name in Erdoganistan. Daar priemden de autoriteiten de afgelopen week hun beschuldigende vinger dan ook naar dear old Henri als een van de duistere geesten achter de mislukte coup. Naast de Amerikaanse emeritus-generaal John F. Campbell (3).
Nou kan je daar als eenvoudige Een Vandaag docudoedel misschien weinig mee, maar Henri's activiteiten ten tijde van de coup werpen inderdaad vragen op. Op de avond van de 15e juli bevond hij zich namelijk in een speciaal afgehuurd zaaltje van het Splendid Hotel op Princes Island in Istanbul. Daar aanschouwde hij met een hele bups vooral buitenlandse analisten en academici tot in de ochtend van de zestiende het verloop van de coup op de teevee. Aan de hoteldirectie had ie al gevraagd om voor faciliteiten te zorgen in verband met de door hem voorgenomen live interviews met respectievelijk CNN en de Voice of America. Het kwam er niet van. Om half vier 'snachts wist hij nog wel voor de American National Public Radio uit te kramen, dat Erdogan ondanks het mislukken van de coup aan macht had ingeboet en voortaan steeds over zijn schouder moest kijken om te zien of er onraad dreigde. Wie precies tot Henri's invité's behoorden en waar ze zijn gebleven is nog niet op de stoep gezet. Het wachten is op de uitkomst van het Turkse smurfenonderzoek. Stay tuned.

(1) Zie de derde aflevering van de serie “Mazzel” dd. 3 augustus 2016.
(2) Zie aflevering 11 van de serie “Bombs away” dd. 30 april 2013.
(3) Zie aflevering 1 van deze serie dd. 27 juli 2016.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 augustus 2016