Skip to main content

Made in Hongkong (002)

02 juli 2020

Hongkong vóór 1997 (als Engelse kroonkolonie) was, naast 'doorgeefluik voor producten made in China', ook een financieel centrum (met beurs en termijnmarkt) dat concurreerde met Sjanghai op het vasteland. Toen in 1997 na eeuwen overheersing het 'een land twee systemen' akkoord over het vertrek van Londen werd gesloten, bestond in het Westen de hoop deze concurrentie nog voort te zetten, in het kader van China zo lang mogelijk af te houden van haar economische vleugels uit te slaan.
De continuering van koloniale overheersing onder nieuwe omstandigheden; ons land (denk aan Nieuw-Guinea) probeerde het ook met Indonesië.
Zeker vóór 1979 (toen de Amerikaanse regering de Volksrepubliek erkende ten nadele van Taiwan) was doorgeefluik Hongkong interessant voor Beidjing om ondanks niet erkend te zijn haar producten in het Westen te kunnen slijten.
Nu heeft China Hongkong niet echt meer nodig. Toch zal Beidjing het financieel centrum niet ontmantelen. Concurrentie is goed, ook in 'Communistisch China'.
Veel Hongkongse tegenstanders van de huidige ontwikkelingen zijn uitgeweken naar Taiwan (het volgende obstakel) of met Engels paspoort naar 'het moederland' vertrokken. Nu Hongkong middels de nieuwe wet onder het Chinese rechtssysteem valt, wordt dit proces versneld.
MSM en onze leiders beweren zich ernstig zorgen te maken over 'de democratie' in Hongkong. Toen de Engelse koloniale autoriteiten nog gewoon op de bevolking lieten schieten met scherp was van dit soort verontwaardiging nooit sprake.
Om zich aan de wurgende greep van het Westen te ontworstelen kan de rest van de wereld zich niet aan de spelregels opgesteld door de overheersers ('democratie') houden, zoveel heeft de koloniale geschiedenis ons wel geleerd.
De krokodillentranen over Hongkong zullen stromen. Maar ze zullen vergeefs zijn. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 juli 2020
Made in Hongkong